Ga naar de inhoud
Nord Stream 2

Russische gaspijplijn loopt nog meer vertraging op door Duitse bezwaren

Een Nord Stream 2-station in het Duitse Mecklenburg. Beeld © DPA

De Nord Stream 2-pijplijn loopt nog meer vertraging op. De Duitse toezichthouder op het gasnet heeft tijdelijk de goedkeuringsprocedure stopgezet, waardoor het waarschijnlijk nog langer gaat duren voor er gas door de leiding stroomt. Een tegenslag voor de EU waar men zit te springen om meer Russisch gas.

Via de pijplijn moet er meer Russisch gas direct in West-Europa afgeleverd kunnen worden, maar het project wordt geplaagd door tegenslagen. Amerikaanse sancties zorgden eerder al voor vertragingen en nu ligt de Duitse toezichthouder dwars.

Geen Zwitsers bedrijf

De Bundesnetzagentur moet goedkeuring verlenen aan het bedrijf dat in Duitsland verantwoordelijk is voor het uitbaten van de pijplijn. Het Russische Gazprom, eigenaar van de lijn, had daarvoor een bedrijf in Zwitserland opgezet, maar dat mag niet, zeggen de Duitsers.

Alleen een Duits bedrijf mag het Duitse deel van de pijplijn bestieren. Daarvoor heeft het Zwitserse bedrijf inmiddels een dochteronderneming in Duitsland opgezet, maar de Bundesnetzagentur gaat pas verder met de goedkeuringsprocedure als het personeel en de bezittingen ook daadwerkelijk naar Duitsland overgeheveld zijn, schrijft te toezichthouder.

EU zit verlegen om gas

De deadline van 8 januari die de toezichthouder had om met een ontwerpbesluit te komen, schuift door de situatie naar achter. Na de Bundesnetzagentur moet ook de Europese Commissie zich nog over de vergunning buigen, waarmee het zomaar tot in het voorjaar van 2022 kan gaan duren voor er daadwerkelijk gas door de leiding stroomt.

 

Poetin
Lees ook:
Poetin legt eisen extra gaslevering aan EU op tafel 

En dat komt niet zo goed uit, want de EU zit te springen om meer Russisch gas. Door grote vraag naar energie en weinig gasvoorraden steeg de gasprijs de afgelopen maanden tot recordhoogtes.

Ook vandaag ging de groothandelsprijs voor gas weer flink omhoog. Nadat het nieuws bekend werd steeg de prijs met zo'n 5 procent, tot 88 euro. In een dag tijd werd gas zelfs meer dan 10 procent duurder.

Meer gas bij goedkeuring

Rusland heeft al meerdere keren gezegd dat als de certificering voor Nord Stream 2 er is, dat land direct meer gas kan gaan leveren. Tegelijkertijd heeft Rusland al enkele maanden besloten geen extra ruimte via de bestaande gasleidingen te boeken, waardoor critici stellen dat Moskou machtsspelletjes speelt.