Ga naar de inhoud
Vooral in horeca

Zó krap is het op de arbeidsmarkt: 126 vacatures per 100 werklozen

Vooral in de horeca is de vraag naar personeel enorm. Beeld © ANP

De krapte op de arbeidsmarkt bereikt nieuwe records. Voor iedere 100 werklozen zijn er inmiddels 126 vacatures. Er stond eind september een recordaantal van 371.000 vacatures open, dat zijn er 45.000 meer dan eind juni.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het derde kwartaal. Het is het tweede kwartaal op rij dat er meer vacatures zijn dan werklozen en de verhouding wordt alsmaar schever.

Steeds meer vacatures

De oorzaak? Het komt volgens statistici vooral door de aanhoudende groei van het aantal vacatures.

Bekijk ook: Enorm personeelstekort, dit is hoe we er vanaf kunnen komen

04:02

Relatief gezien is de roep om personeel het grootst in de horeca. Eind september waren in deze sector 83 vacatures uitgeschreven per 1000 werknemers.

Recordaantal vervulde vacatures

In de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en de zorg werd het meest naar personeel gezocht. Deze sectoren zijn samen goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Creatief
Lees ook:
Creatief met personeelstekort: 'Mijn inbox puilt uit van aanmeldingen'

Het aantal vacatures dat werd vervuld of kwam te vervallen bereikte eveneens de hoogste stand die het CBS ooit waarnam, namelijk 330.000. Dat zijn er 38.000 meer dan in het tweede kwartaal. Ondanks dat werd het dus nog moeilijker om personeel te vinden, gezien de snelle groei van het aantal vacatures.

Werkloosheid daalt

De werkloosheid is al een jaar aan het dalen. In het derde kwartaal waren 294.000 mensen op zoek naar werk en ook direct beschikbaar om aan de slag te gaan, oftewel 3,1 procent van de beroepsbevolking.

Afzwaaiend
Lees ook:
Afzwaaiend Randstad-topman: 'Iedereen moet aan het werk'