Ga naar de inhoud
Shell hier houden

Kabinet polst Kamer over afschaffen dividendbelasting na besluit Shell

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Beeld © ANP

Demissionair minister Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) verkennen of er steun is in de Tweede Kamer om de beruchte dividendbelasting toch af te schaffen. Op deze manier hoopt het kabinet Shell over te halen om toch in Nederland te blijven.

De olie- en gasreus maakte vanochtend wereldkundig dat het het hoofdkantoor wil verplaatsen van Den Haag naar Londen. Politiek Den Haag werd overvallen door het aangekondigde vertrek van Shell uit Nederland. Blok werd pas gisteravond op de hoogte gebracht.

In de top van het demissionaire kabinet wordt gesproken over mogelijkheden om het hoofdkantoor van Shell toch voor Nederland te behouden. Afschaffing van de dividendbelasting zou een vergaande maatregel zijn, die pas door een volgend kabinet genomen kan worden, melden bronnen. 

Heet hangijzer

Het afschaffen van de dividendbelasting was een paar jaar geleden ook al een heet politiek hangijzer. Vooral de VVD wilde de belasting graag schrappen, ten faveure van het bedrijfsleven en aandeelhouders. Daartegen ontstond grote weerstand.

Het schrappen van de belasting zou de staat namelijk zo'n 1,9 miljard euro per jaar kosten, terwijl bijna niemand echt last heeft van de belasting. Dat komt omdat bijna alle beleggers via hun aangifte de betaalde belasting kunnen verrekenen.

Plan
Lees ook:
Plan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven

Unilever en Shell

Maar voor twee grote bedrijven was de dividendbelasting een grote doorn in het oog: Unilever en Shell. Beide multinationals staan met een been in Nederland en een been in het VK, waar geen dividendbelasting bestaat.

Zij moesten zich in allerlei bochten wringen om ervoor te zorgen dat hun Britse aandeelhouders geen dividendbelasting voor de kiezen kregen, ten koste van een hoop flexibiliteit in de bedrijfsstructuur. Het afschaffen van de belasting zou vooral bedoeld zijn geweest om deze twee bedrijven over te halen om in Nederland te blijven.

Niet gelukt

Dat is dus niet gelukt. Unilever, dat een hoofdkantoor in Rotterdam en Londen had, doekte het hoofdkantoor in Rotterdam vorig jaar op. In 2018 wilde het bedrijf - gesteund door het vooruitzicht dat de dividendbelasting afgeschaft zou worden - zich nog alleen in Nederland vestigen, maar aandeelhouders stemden dat voorstel weg. Dat was de doodsteek voor het plan om de dividendbelasting af te schaffen en het plan sneuvelde.

Nu Shell de dividendbelasting aangrijpt om het hoofdkantoor te verplaatsen, hebben Blok en Vijlbrief bij verschillende oppositiepartijen gepolst of afschaffing van de  dividendbelasting een optie kan zijn. In de huidige - en toekomstige - coalitie is dat trouwens ook nog geen gelopen race. De ChristenUnie noemde het eerder 'een meloen om door te slikken'.

Eenvoudiger

Toen het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie in 2005 als een bedrijf verder gingen, werd er een hele ingewikkelde constructie opgetuigd om het hoofdkantoor in Nederland te kunnen vestigen, maar tegelijkertijd Britse aandeelhouders te ontzien van de dividendbelasting.

Het bedrijf schrijft dat het altijd heeft gedacht dat die constructie tijdelijk was, omdat de Nederlandse regering door had laten schemeren dat de dividendbelasting uiteindelijk zou sneuvelen. Nu dat maar niet gebeurde, heeft Shell eieren voor zijn geld gekozen.