Fossiele brandstoffen

Haalt 'steenkool' de slotverklaring in Glasgow?

13 november 2021 12:04 Aangepast: 13 november 2021 12:17
Klimaatprotest in Glasgow op de officiële laatste dag van de klimaattop. Beeld © AFP

Op de klimaattop in Glasgow is een nieuwe conceptversie van de slotverklaring gepubliceerd. Gevoelige punten over het uitfaseren van steenkool en subsidies op fossiele brandstoffen zijn ook in de jongste versie terug te vinden. Vanmiddag wordt de eindtekst wederom besproken.

Aan de onderhandelingen op de top doen bijna 200 landen mee. Zij moeten allemaal akkoord zijn met de slotverklaring, vandaar dat van die tekst meerdere conceptversies de revue passeren.

Beestje bij de naam genoemd

Waarnemers kijken steeds op welke punten na nieuw overleg aan die tekst is gesleuteld. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt gezien als een van de gevoeligste punten. Daar zijn grote economische belangen mee gemoeid.

In de nieuwe tekst wordt nog steeds gesproken van het uitfaseren van unabated coal power: het gebruik van (steen)kolen zonder dat de CO2-uitstoot ervan wordt opgevangen en opgeslagen. Ook moet worden toegewerkt naar een einde aan de 'inefficiënte steun' voor andere fossiele brandstoffen. Er is wel een zinnetje toegevoegd. Daar staat in dat er 'steun moet zijn voor een rechtvaardige transitie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachten op het slotakkoord: dit heeft de klimaattop ons gebracht

De zinnen over kool en fossiele brandstoffen stonden ook in eerdere conceptversies. Als de zinnen de eindversie halen, is dat een doorbraak; sinds 1991 wordt al geprobeerd fossiele brandstoffen bij naam en toenaam in de slotverklaring te krijgen.

'Het is een doorbraak'

"De sleutelpassage over fossiele brandstoffen staat nog steeds in de tekst", zegt Jennifer Morgan, internationaal directeur van Greenpeace. "Het is een verzwakte versie, te vrijblijvend, maar het staat er wel en dat is een doorbraak."

Volgens Morgan is het nu zaak om keihard ervoor te vechten dat de zinnen niet alsnog geschrapt worden en dat fossiele brandstoffen juist in nog duidelijkere bewoordingen worden uitgefaseerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaattop: tientallen landen beloven kolencentrales te sluiten

Naast fossiele brandstoffen is ook de financiële steun voor ontwikkelingslanden een gevoelig punt. Armere landen wilden dat op deze top een 'facility' zou worden opgericht voor klimaatschade, een pot geld waar ze een beroep op kunnen doen als ze bijvoorbeeld worden getroffen door natuurgeweld dat samenhangt met klimaatverandering.

Daarin voorziet de concepttekst echter niet. Wel staat erin dat het belangrijk is om de steun aan kwetsbare landen uit te breiden.

Opwarming van de aarde beperken

Landen krijgen ook het verzoek voor eind 2022 hun klimaatdoelstellingen voor 2030 nog eens te bekijken en waar nodig aan te scherpen. Inzet is dat de afspraken gehaald kunnen worden die in 2015 zijn gemaakt op de klimaattop van Parijs. Toen sprak de internationale gemeenschap af de opwarming van de aarde bij voorkeur te beperken tot 1,5 graad.

Eigenlijk had de top vrijdagavond al afgesloten moeten worden, maar dat bleek onhaalbaar. De delegaties van de deelnemende landen komen aan het begin van de middag samen om de voortgang in de onderhandelingen te bespreken.

De hoop (en verwachting van gastland Groot-Brittannië) is dat er aan het einde van de middag een slottekst ligt waar iedereen zich in kan vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van