Volgende week duidelijkheid

Kabinet belooft steun voor bedrijven, maar nog geen 100 procent compensatie

12 november 2021 19:59 Aangepast: 12 november 2021 20:47
Horecapersoneel in een café in Eindhoven kijkt naar een coronapersconferentie, 12 november 2021. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan een steunplan voor ondernemers die geraakt worden door de coronamaatregelen die vanaf morgen ingaan. Hoe die steun eruit zal zien, kon demissionair premier Rutte nog niet zeggen. Hij lijkt niets te voelen voor volledige compensatie voor de schade, zoals het boze bedrijfsleven eist.

Ondernemers zijn volgens Rutte steeds 'ruimhartig' gecompenseerd voor hun omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen. "Dat is ook nu weer de bedoeling." Maar hij zegt 'geen 100 procent garantie' te kunnen geven dat zij al hun schade vergoed krijgen.

Volgende week duidelijkheid

De uitwerking van de nieuwe steun zal volgende week bekend worden gemaakt, meldt de RVO op zijn site. "Het is niet zo dat we dit al dagen hebben klaarliggen", verklaart Rutte waarom er nog geen duidelijkheid is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Furieuze ondernemers eisen compensatie voor vroege sluiting horeca

De steun zal lijken op de eerdere steunpakketten van de overheid, gaf hij aan tijdens de persconferentie waarop de strengere maatregelen bekend werden gemaakt. Vermoedelijk doelde hij daarmee op de loonsteun via de NOW en de TVL-regeling, geld voor ondernemers om vaste lasten te kunnen blijven betalen. 

'Ondernemers dragen de last'

Deze steun gaat ondernemers niet ver genoeg, omdat zij vinden dat zij moeten opdraaien voor de problemen in de zorg. "Ondernemers en hun medewerkers dragen nu de last van een gebrekkige zorgcapaciteit, een te late uitrol van de derde prik en een geringe vaccinatiegraad onder specifieke doelgroepen", aldus een woordvoerder van werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties eisen daarom van het demissionaire kabinet dat de schade voor ondernemers 'volledig wordt vergoed'. Vooral de horeca voelt zich benadeeld, omdat zij de deuren de komende drie weken om 20.00 's avonds moeten sluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1,5 meter keert terug: dit zijn de nieuwe maatregelen op een rij

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van