Aangescherpte regels

Stress over wintersport: 'Als je niet gevaccineerd bent, heb je een probleem'

13 november 2021 15:54 Aangepast: 17 november 2021 11:00
Borden wijzen op coronamaatregelen bij een skilift in het Oostenrijkse Kaprun. Beeld © ANP

Vlak voordat het nieuwe wintersportseizoen aanbreekt, worden de coronaregels in de Alpenlanden aangescherpt. Dat zorgt voor onzekerheid bij mensen die hun vakantie al geboekt hebben. Het aantal boekingen loopt al terug, zeggen reisorganisaties tegen RTL Z.

Na een prima herfstvakantie vol boekingen is de onzekerheid ook weer helemaal terug bij ondernemers in de reisbranche.

"Er wordt minder geboekt, met name wintersportvakanties", zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. "Vanwege de heftige coronadiscussie in Nederland zijn mensen nu al heel terughoudend met boeken."

Nieuwe coronaregels

Vooral Oostenrijk houdt de gemoederen bezig. Dat land voerde deze week als eerste nieuwe coronaregels in die inmiddels bekendstaan als het 2G-beleid. 2G betekent dat alleen gevaccineerden en van Covid-19 genezen mensen nog welkom zijn. Een negatieve test is niet langer genoeg.

Maar het land deed daar nog een schepje bovenop: de geldigheid van de QR-code van mensen die wel gevaccineerd zijn, wordt in december teruggeschroefd van 360 naar 270 dagen. En één prik met het Janssen-vaccin is vanaf januari zelfs helemaal niet meer geldig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe regels Oostenrijk: wintersport op de tocht?

'Heel verwarrend'

Zorgelijk, vinden ze bij reisorganisatie TUI. "Dit kan voor een aantal mensen betekenen dat de vaccinatie 'verlopen' is in de voorjaarsvakantie", zegt een woordvoerder van TUI. "Het wordt wel heel verwarrend voor de reizigers als straks elk land z'n eigen geldigheidsduur van de vaccinaties gaat bepalen." TUI hoopt dan ook met de ANVR dat dit snel op Europees niveau wordt afgestemd.

Bij TUI verwachten ze wel dat meer landen het 2G-beleid gaan invoeren. "De momenteel enorm oplopende besmettingen in Nederland, zal hen daar alleen maar meer toe aanzetten. Op zich kun je prima reizen met die voorwaarde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Curaçao scherpt inreisregels voor Nederlanders aan

Korte klap

ANVR-directeur Oostdam is zelf voorstander van het 2G-beleid in meer landen. Zeker nu tien van de twaalf Nederlandse provincies donkerrood kleuren op de Europese risicokaart van de ECDC. "Wij zijn voor een korte, maar hevige klap om te zorgen dat Nederland snel met zo min mogelijk reisbeperkingen te maken krijgt."

Volgens hem hebben wintersporters die gevaccineerd zijn - los van de onzekerheid in Oostenrijk - niets te vrezen. "Als je niet gevaccineerd bent, heb je een probleem. Of je moet telkens worden getest: bij de aanschaf van een skipas, die dan ook korter geldig is, bij de skiliften en bij hotels. Dan wordt het heel lastig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport gered door 2G? 'We hebben een paar annuleringen gehad'

Veel vragen

Bij wintersportaanbieder Sunweb krijgen ze ondertussen veel vragen van reizigers. "Wat betekenen de maatregelen voor mijn vakantie? Ik ben niet gevaccineerd, wat nu?", somt een Sunweb-woordvoerder op. Volgens het bedrijf is reizen geen probleem zolang iedereen zich aan de basisregels houdt en het coronabewijs gebruikt.

Sunweb roept de Nederlandse overheid op om duidelijk te maken dat nieuwe beperkingen niet worden overwogen voor reizen naar het buitenland. "Wintersporten in de buitenlucht is gezond, men reist met eigen vervoer en verblijft in een appartement. Daarnaast hebben ook de wintersportbestemmingen flink geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen en zijn er klaar voor om het seizoen zo veilig mogelijk te laten verlopen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore