Ga naar de inhoud
Duurzaam reizen

Van chocolatier naar boerenmarkt in levendige studentenstad Toulouse

Zonsondergang in Toulouse. Beeld © Matthieu Plante

De vierde stad van Frankrijk laat zich makkelijk ontdekken, want de mensen zijn er vriendelijk en in het centrum is alles te lopen. Dat laatste is maar goed ook, want een beetje beweging kan geen kwaad met alle verleidelijke chocoladezaakjes, goede bakkers en delicatessenwinkeltjes die Toulouse rijk is.

Tijdens de klimaattop van Glasgow bespraken wereldleiders hoe de opwarming van de aarde kan worden tegengegaan. Voor veel mensen extra reden om na te denken wat ze zelf kunnen doen. Niet meer klakkeloos het vliegtuig pakken voor een stedentripje is één van die dingen.

Reizen per nachttrein

Dat reizigers open staan voor alternatieven, blijkt uit de voorzichtige comeback die de nachttrein in Europa aan het maken is. Ook Toulouse is met de slaaptrein te bereiken. Daarvoor reis je eerst naar Parijs, waar je met de 'train de nuit' direct doortuft naar Toulouse.

Een treinrit van een kleine acht uur, waarbij sommigen slapen als een roosje door het bewegen van de trein en anderen juist de halve nacht wakker liggen door alle vreemde geluiden van het spoor. Comfortabel is het misschien niet, avontuurlijk zeker wel.

Eenmaal in Toulouse kun je verdere vervoersmiddelen links laten liggen, want het centrum is compact en al wandelend ervaar je de sfeer het beste. Wat direct opvalt, is hoe vriendelijk de mensen hier zijn. 

Charmante Fransen

In Toulouse geen norse obers zoals je die in Parijs nog wel eens kunt aantreffen. In deze zuidelijke stad is de bediening juist charmant. Het zouden geen Fransen zijn als ze ook hier in eerste instantie niet wat tegensputteren op de vraag of er Engels gesproken kan worden, maar dat is vooral uit onzekerheid, niet uit onwil.

Daarnaast is niet te missen hoeveel bakkertjes en chocoladewinkels er in de zijstraatjes te vinden zijn. In Toulouse houden ze wel van een taartje, dat moge duidelijk zijn.

Zoete kunstwerkjes

Er zijn stijlvolle patisserieën waar gebakjes worden gepresenteerd als kunstwerkjes. Zo koop je bij zaken als Sandyan en Emily prachtige zoetigheden die haast zonde zijn om op te eten. 

Wie diep in de wereld van chocola en gebak wil duiken, boekt een chocolate & pastry tour. Tijdens deze drie uur durende tour deelt gids Jessica veel leuke weetjes en wordt er natuurlijk ook veel geproefd. Van lokale specialiteiten tot de beste bonbons van de stad. Tip: zorg dat je van tevoren niet teveel gegeten hebt.

Rust
Lees ook:
Rust en ruimte op het platteland van Zuid-Frankrijk

Struinend door de straatjes zou je het Jacobijnenklooster zo voorbij lopen. Het sobere gebouw trekt niet meteen de aandacht. Maar stap er vooral wél naar binnen, want het 13e-eeuwse klooster in gotische stijl is een stuk groter en mooier dan de buitenkant doet vermoeden.

Unesco pelgrimskerk

Wat verderop in de binnenstad staat de basiliek van Saint-Sernin, die ervoor zorgt dat Toulouse deel uitmaakt van de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostella. De grote pelgrimskerk staat op de lijst van Unesco werelderfgoed, omdat het een van de best bewaarde Romaanse kerken van Europa is.

Hordes pelgrims zie je niet op straat, wel veel studenten. De roze stad - zo genoemd vanwege het veelgebruikte rode baksteen - is een van de grootste studentensteden van Frankrijk. En die jonge bevolking geeft Toulouse een levendige uitstraling.

Zonsondergang aan de rivier

Op een mooie avond verzamelen studenten zich langs de kade van rivier de Garonne, waar ze met een drankje genieten van de zonsondergang. Het is een populaire plek voor een borrel of picknick, al zijn de terrassen in de rest van de stad ook zeker niet leeg.

In het zomerseizoen is La Guinguette de Chouchou een fijne plek voor een wijntje. Dit drijvende terras met vrolijk gekleurde stoeltjes kijkt uit op de eeuwenoude brug Pont-Neuf. 

Ook het statige Place du Capitole - het hart van de stad - is een mooi plein voor een drankje of om even rond te neuzen op de markt. Hier vind je ook Le Bibent, een instituut in Toulouse. Dit café en restaurant bestaat al sinds 1843 en het Belle Epoque interieur is verbluffend.

Franse kaas van de markt

Voor een goed diner duik je de zijstraten in. Het knusse restaurant L'Air de Famille zit bijvoorbeeld wat verstopt, maar de Toulouzenaren zitten hier graag. Niet gek, want het menu is smaakvol en heel betaalbaar. Bonus is de opgewekte sommelier, die bij elke tafel gezellig staat te kletsen.

Een andere plek geliefd bij locals is de overdekte Victor Hugo markt. In de ochtenden haal je hier de beste delicatessen en eetbare souvenirs. De kaasboer kan alles vacuüm verpakken, wat geen overbodige luxe is. Zeker niet als die Franse kaas nog met de nachttrein mee terug naar huis moet. 

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Toulouse Tourism naar Toulouse. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.