Google Shopping

Europese rechter: Google moet boete van 2,4 miljard euro betalen

10 november 2021 11:13 Aangepast: 10 november 2021 13:26
Eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager. Beeld © AFP

Google moet een boete van 2,4 miljard euro betalen aan de Europese Commissie. De zoekgigant spande een zaak aan bij het Gerecht van de Europese Unie om de boete van tafel te krijgen, maar is vandaag in het ongelijk gesteld. Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk.

In 2017 kreeg Google een recordboete van 2,4 miljard euro omdat het zijn marktpositie misbruikt. De Europese Commissie oordeelde dat Google zijn eigen dienst Google Shopping voortrekt in de zoekresultaten ten nadele van concurrenten.

Concurrenten benadeeld

Zocht je in die tijd via Google bijvoorbeeld naar usb-sticks dan kreeg je eerst talloze resultaten te zien van de eigen productvergelijkdienst Google Shopping. Concurrerende prijsvergelijkers kwamen er niet aan te pas.

Op die manier maakte Google misbruik van zijn ijzersterke marktpositie op het gebied van zoeken om de eigen vergelijkingsdienst te bevoordelen ten opzichte van concurrenten. En dat mag niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordboete voor Google: 2,4 miljard euro

Volgens Google is dat allemaal helemaal niet waar. Het bedrijf claimde destijds dat het simpelweg de dienst beter had gemaakt door relevantere resultaten te laten zien. "Dat is niet 'voortrekken' – Dat is luisteren naar onze klanten", schreef Google.

Dat 'luisteren naar de klanten' ging wel gepaard met enorme klappen voor de concurrentie. Uit onderzoek van de Europese Commissie bleek indertijd dat concurrerende prijsvergelijkers het verkeer naar hun websites tot 92 procent zagen dalen. 

Google krijgt op bijna alle punten ongelijk

In het vonnis zitten maar weinig lichtpuntjes voor Google. De Commissie krijgt op alle belangrijke punten gelijk van de rechters. 

In de eerste plaats oordeelt ook het Gerecht dat Google misbruik maakt van zijn marktpositie door de eigen resultaten een hogere ranking te geven en de resultaten van concurrenten te benadelen. Daarbij merken de rechters op dat Google helemaal niet probeerde om betere resultaten te geven, zoals het zelf zegt.

"Zelfs als resultaten van concurrerende vergelijkingsdiensten relevanter waren, konden ze nooit dezelfde behandeling krijgen als resultaten van Google", aldus het Gerecht. Dat maakt ook meteen dat de rechters niet geloven dat er 'enige objectieve rechtvaardiging' is voor de manier waarop Google Shopping werkte. 

Gevolgen groot

Bovendien heeft de Commissie ook voldoende aangetoond dat concurrenten hebben geleden onder het beleid van Google, iets wat de zoekgigant ook weersprak. Het verkeer naar die sites dat via Google kwam, stortte compleet in na de lancering van Google Shopping. En aangezien Google veruit de grootste bron van verkeer is voor die websites, waren de gevolgen ingrijpend voor de concurrentie.

Google studeert op vonnis

In een korte reactie laat Google weten dat het de uitspraak nauwlettend bestudeert. Verder benadrukt het bedrijf dat het de werkwijze in 2017 al heeft aangepast, na het boetebesluit van de Commissie.

Het Gerecht is de een na hoogste rechter van de EU. Tegen de beslissing kan nog beroep worden aangetekend bij het Europees Hof. Een woordvoerder wist nog niet te zeggen of Google dat ook gaat doen.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van