Ga naar de inhoud
Minder erg dan bij Eneco

Klanten Vattenfall met variabel tarief gaan 50 procent meer betalen voor gas

Een slimme meter. Beeld © Rob Engelaar

De gasrekening voor veel klanten van Vattenfall gaat hard omhoog. Als per 1 januari de nieuwe variabele tarieven ingaan, betalen ze voor een kuub gas ongeveer de helft meer dan nu.

Dat blijkt uit de nieuwe tarieven die het bedrijf vanmiddag bekend heeft gemaakt. Klanten met een variabel contract krijgen bij Vattenfall twee keer per jaar een nieuw tarief. Een keer op 1 januari en een keer op 1 juli.

50 procent meer

Vanaf 1 januari gaan mensen met zo'n variabel contract per kuub gas 1,239 euro betalen. Nu is dat nog 0,824 euro. Dat is een stijging van 50 procent.

Dat betekent dat een huishouden met een gemiddeld verbruik ruim 500 euro duurder uit is. Een deel van die pijn wordt gecompenseerd door de overheid. Iedereen krijgt een belastingvermindering van 230 euro.

Van de stijgende stroomprijs zullen consumenten een stuk minder gaan merken bij Vattenfall. Als per januari de belasting op stroomgebruik met bijna 8,4 cent per kilowattuur daalt, kom je uit op een stijging van 23,6 cent naar 24,6 cent.

Miljoenen
Lees ook:
Miljoenen huishoudens krijgen gratis geld: wel compensatie, geen hogere energierekening

Daarmee ben je trouwens een stuk voordeliger uit dat bij grote concurrent Eneco. De variabele tarieven liggen daar inmiddels op 1,80 euro per kuub gas en bijna 50 cent per kilowattuur stroom. Bij Eneco gaan klanten met een variabel contract dan weer niet per se per 1 januari meer betalen.

Zij krijgen eens per jaar nieuwe tarieven voor de kiezen, op de dag dat het contract is afgesloten. Wie wel al met de nieuwe tarieven van Eneco te maken krijgt, moet leven met de wetenschap dat hij of zij 45 procent meer betaalt voor gas dan bij Vattenfall en zo'n 50 procent meer voor energie.

Bittere
Lees ook:
Bittere pil voor Welkom Energie-klanten: tarieven bij Eneco stukken hoger

Essent, de derde grote speler op de markt, heeft zijn tarieven nog niet bekendgemaakt.

Bron: RTL Z