Ga naar de inhoud
Prijsdaling ingezet

Nieuwe energierekening? 'Variabel contract is je beste optie'

Een monteur installeert een slimme energiemeter. Beeld © ANP

Klanten die nu moeten overstappen naar een nieuw energiecontract, schrikken zich een hoedje van de prijzen voor gas en stroom. Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt. Het goede nieuws: 'We zien een dalende trend in de prijzen.'

Zij die hun tarief een paar jaar hebben vastgezet, zijn de enigen die nu weinig last hebben van de hoge energieprijzen.

Tekort op de huishoudbalans

"Maar check wel wanneer je contract afloopt", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Veel mensen weten dat niet precies. En na een jaarafrekening kan het zomaar zijn dat het automatisch overgaat op variabele tarieven.

Wie overstapt naar een ander contract gaat hoe dan ook meer betalen. Geldvoorlichter Nibud berekende dat een alleenstaande in de bijstand al snel 71 euro in de maand tekort komt op de huishoudbalans. Bij een gezin dat twee keer modaal verdient stijgt de rekening met 54 euro per maand."

Gasprijzen
Lees ook:
Gasprijzen stijgen tot 50 procent: wat te doen met je contract?

De stijgende energierekening doet velen pijn. En het is nog niet met zekerheid te zeggen of de tegemoetkoming die het kabinet doet afdoende is om iedereen te helpen. "Hoe het eruit gaat zien in je portemonnee is nog afhankelijk van het beleid", zegt Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud. Dat wordt nog gevormd.

Een ander energiecontract

Ook de ontwikkelingen in de energiemarkt blijven onzeker. Vooral de gasprijzen gaan op dit moment door het dak. De buffers zijn beperkt, terwijl de vraag onverminderd hoog blijft. Wordt het een koude winter en werken we meer thuis, dan kan de prijs zo maar verder oplopen.

Wie een ander energiecontract kiest, krijgt normaliter vaak het advies om de tarieven zeker een jaar vast te zetten. Dat is over het algemeen goedkoper dan een variabel contract dat je maandelijks kunt opzeggen. "Maar op dit moment zijn de prijzen vrijwel gelijk", zegt Donat. Gezien de situatie adviseert de bond consumenten nu om voor de laatste optie te gaan.

Gasprijzen
Lees ook:
Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

We weten niet wat de prijzen precies gaan doen, of hoe koud het de komende maanden wordt. "Met een variabel contract kun je snel schakelen", weet Donat. "We zien op dit moment bovendien een dalende trend in de energieprijzen. Ze zijn nog steeds hoog, maar al iets gezakt."

Zelf de prijzen in de gaten houden

Zakken de prijzen verder, dan is het fijn als je snel kunt overstappen. Variabel dus. Het nadeel: je moet dat wel zelf goed in de gaten houden. "De markt blijft tricky, het kan ook nog zo zijn dat de prijzen weer stijgen", waarschuwt Donat.

Overigens heeft het volgens de bond weinig zin om je maandtarief omhoog bij te stellen. "Dat tarief is gebaseerd op je verbruik", zegt Donat. De tarieven, die bijvoorbeeld op 1 januari wijzigen, worden daarin vastgelegd. Aanpassen zou daarom niet per se nodig zijn, tenzij je verbruik verandert.

Rusland
Lees ook:
Rusland levert minder gas, prijs in Europa schiet 13 procent omhoog

Oplettendheid is bij overstap wel nodig, vindt de consumentenorganisatie. Biedt een partij op dit moment tarieven die te mooi zijn om waar te zijn, dan moet je jezelf achter de oren krabben. "Soms is het een middel voor kleinere spelers om klanten te lokken."

En juist die kleinere spelers zijn kwetsbaar, getuige het failliete Welkom Energie. Klanten moesten noodgedwongen overstappen naar Eneco tegen veel hogere tarieven. Op zo'n moment kun je weinig anders dan meegaan, zegt Donat.

Trek op tijd aan de bel

Er zijn veel huishoudens die de stijgende prijzen wel aankunnen, weet het Nibud. Maar er is ook een groep die dat niet aankan, getuige de rekensom hierboven. Het kabinet broedt nog op compensatie voor die groep. Ondertussen adviseert het Nibud mensen om op tijd aan de bel te trekken als je er niet uitkomt.

"Niet kunnen rondkomen is een breder probleem dan alleen de energierekening. Het geld is aan alle kanten op", aldus Betonville. "Je moet snel in actie komen, contact opnemen met je energieleverancier en bijvoorbeeld bekijken wat de mogelijkheden zijn tot uitstel van betaling."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van