18,9 miljard euro

ABN Amro: belastingschulden bedrijven toegenomen door corona

08 november 2021 05:31 Aangepast: 08 november 2021 05:44
Ter illustratie. Beeld © ANP

De schulden die Nederlandse bedrijven bij de Belastingdienst hebben zijn sinds begin dit jaar verder toegenomen. Ruim 10 procent van de ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel aangevraagd van de belastingplicht.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De bank baseerde zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Horecazaken zwaar getroffen

In totaal was de schuld van het bedrijfsleven bij de fiscus eind augustus 18,3 miljard euro. Eerder dit jaar was het nog zo'n 16 miljard euro.

De schuld is ongelijk verdeeld. Zo heeft 44 procent van de restaurants een schuld en zijn ook andere horecazaken zwaar getroffen. De schuld moet in vijf jaar worden afbetaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven in deze sectoren hebben de hoogste belastingschuld door corona

Omzetverlies

Opvallend is volgens de economen van de bank dat ook in sectoren die weer opengingen de afgelopen maanden nog meer uitstel is aangevraagd bij de Belastingdienst. Zij zien omzetverlies als een mogelijke reden hiervoor.

De horeca, dierentuinen en musea hebben bijvoorbeeld nog te maken gehad met beperkingen van de hoeveelheid klanten of bezoekers die naar binnen mochten. Ook blijft het aantal toeristen nog ver achter bij de situatie van voor corona.

Enorme schulden

In sommige sectoren kunnen de hoge belastingschulden mogelijk tot problemen leiden. Zo heeft tussen een derde en de helft van de cafés en restaurants een belastingschuld die gemiddeld uitkomt op meer dan vier jaar brutowinst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra voelt weinig voor kwijtschelden belastingschulden

Ook schoenen- en kledingwinkels, pakketbezorgers en payrollbedrijven hebben het zwaar, net als bijvoorbeeld drukkerijen. Die hadden te maken met het wegvallen van veel inkomsten zoals drukwerk voor festivals, terwijl ze ook moeten blijven investeren in digitalisering om zo relevant te blijven.

Meer uitstel

Overigens is er nog veel meer uitstel aangevraagd, in totaal 41,9 miljard euro door 376.000 ondernemers. Meer dan de helft is dus al afgelost of verdwenen doordat de definitieve belastingaanslag lager bleek dan de voorlopige.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mkb'er met hoger energieverbruik krijgt extra compensatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van