Woningmarkt

Slecht nieuws voor starters: minder kantoren omgebouwd tot woning

08 november 2021 06:56
Een voormalig kantoorpand in Nieuwegein is omgebouwd tot woningen voor starters. Beeld © HH/ANP

Er zijn vorig jaar opnieuw flink minder kantoor- en winkelpanden omgebouwd tot woning. In de panden die wel zijn getransformeerd tot woonruimte, werden ook gemiddeld minder woningen opgeleverd.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Er kwamen in 2020 in totaal 10.200 woningen bij door het ombouwen van leegstaande kantoren, winkels en andere panden zonder eerdere woonfunctie. Daarmee is Nederland terug op het niveau van 2017, aangezien er in 2018 en 2019 nog ruim 12.000 woningen bijkwamen door zogenoemde transformaties.

Acht woningen per pand

Vooral het aantal woningen in voormalige kantoorpanden is sterk afgenomen: dat waren er vorig jaar ruim 2.100 minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens de onderzoekers niet alleen doordat er minder panden werden verbouwd tot woning. In kantoorpanden die wel getransformeerd zijn, werden gemiddeld ook minder woningen opgeleverd: acht in plaats van twaalf.

Een opvallende daling, zegt CBS-econoom Frank Notten. "Zeker in vergelijking met een jaar eerder. Wel weten we dat het aantal transformaties per jaar kan fluctueren door grotere bouwprojecten die in een klap tientallen tot honderden woningen kunnen opleveren", zegt hij.

Vraag- of aanbodkwestie?

Aangezien cijfers over leegstand in 2020 nog niet bekend zijn, is het volgens hem lastig om stevige conclusies te trekken uit de daling. Notten: "Of het aantal geschikte leegstaande kantoor- en winkelpanden opraakt, is op dit moment nog moeilijk te zeggen. Mensen willen over het algemeen niet langs de snelweg wonen, liever in de stad waar voorzieningen zijn."

Starter de dupe

Zeker is wel dat de daling vooral slecht nieuws betekent voor starters. Transformaties voegen vooral kleinere woningen voor jongeren tot 28 jaar en alleenstaanden toe aan de woningvoorraad. Zo was een getransformeerde woning vorig jaar gemiddeld 76 vierkante meter groot, tegenover het landelijk gemiddelde van circa 119 vierkante meter.

De 10.200 transformatiewoningen vormen 11 procent van alle nieuwe woningen die er in 2020 bijkwamen. De groei van de Nederlandse woningvoorraad moet het met bijna 70.000 woningen vooral hebben van nieuwbouw.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van