Ga naar de inhoud
'Alsof ziek zijn een keuze is'

Bonus bij zorgbedrijf Mediq voor wie zich niet ziek meldt: 'Onbegrijpelijk'

Beeld © ANP

Werknemers die via uitzendbureau YoungCapital bij zorgbedrijf Mediq werken, hebben een bijzonder aanbod gehad. Wie zich niet ziek meldt in november en december, krijgt een bonus. Vakbond FNV noemt het onbegrijpelijk. "Een regelrechte prikkel om mensen met klachten de werkvloer op te sturen."

Medewerkers die via Young Capital bij Mediq werken kregen deze week een mailtje met daarin een 'Niet ziek bon'. Die is goed voor 50 euro aan shoptegoed bij Bol.com, maar alleen als je je in de laatste twee maanden van dit jaar niet ziek meldt.

"Gezonde en betrokken medewerkers zijn ons veel waard. Daarom willen wij graag alle fitte medewerkers extra in het zonnetje zetten met een beloning bij 100 procent aanwezigheid", valt op de bon te lezen.

Perverse prikkel

Sympathiek bedoeld wellicht, maar het signaal lijkt op gespannen voet te staan met het overheidsadvies is om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven en vooral niet naar werk te komen.

Vakbond FNV is dan ook buitengewoon ontstemd over de actie Young Capital en Mediq. "Een slecht plan. Dit een regelrechte prikkel om mensen met klachten de werkvloer op te sturen", zegt een woordvoerder van de bond.

Grieperig
Lees ook:
Grieperig en verkouden: moet je je ziek melden voor een snotneus?

"Zeker in tijden van een pandemie is dat onbegrijpelijk. Het laatste dat Nederland nodig heeft, zijn nieuwe coronabesmettingshaarden en de druk op de zorg nóg meer verhogen. Alsof ziek zijn een keuze is", aldus de woordvoerder. 

'Anders uitgelegd'

Na vragen van RTL Z blijkt dat Mediq en YoungCapital zich toch maar hebben bedacht. "Het feit dat de inzet van deze bon bij Mediq voor onze flexkrachten vragen oplevert, heeft ons doen realiseren dat het gebaar ook anders uitgelegd kan worden."

"Om verwarring te voorkomen hebben we dan ook - in overleg met Mediq - besloten om de inzet van de bon hier te beëindigen”, aldus een woordvoerder van de uitzender.

Young Capital laat verder weten dat het al jaren met de zogenoemde 'Health-bon' werkt, ook al voor de coronapandemie. "Waarmee we gezond gedrag bij onze medewerkers willen stimuleren. We belonen hiermee een gezonde levensstijl. De regeling is nadrukkelijk niet bedoeld om zieke medewerkers aan het werk te houden."

'Geen verwarring'

Een woordvoerder van Mediq vult aan dat het bedrijf er samen met Young Capital 'alles aan doet' om de medewerkers een veilige werkplek te bieden en dat het de maatregelen weer aanscherpt nu het aantal besmettingen weer oploopt.

"Blijf thuis bij coronagerelateerde klachten, is de stelregel. Om hier geen enkele verwarring over te laten bestaan, hebben we samen besloten te stoppen met de Health-bon", mailt een woordvoerder. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief