Ga naar de inhoud
Miljoenencontract

Ruzie rond gascontract dat gedupeerde klanten Welkom Energie kan helpen

Beeld © ANP

De curator van het omgevallen Welkom Energie heeft een conflict met gashandelaar GasTerra over een partij gas die de failliete boedel miljoenen euro's kan opleveren. De curator wil het gas verkopen maar GasTerra wil dit niet vrijgeven

Dat bevestigt een woordvoerder van de curator na berichtgeving van het AD. "Er is gas ingekocht tegen een bepaalde prijs. Dat zou nu verkocht kunnen worden tegen een veel hogere prijs. Dat verschil zou ten goede komen aan de boedel, en daarmee de schuldeisers", laat de zegsman weten.

Termijncontract

GasTerra wil geen commentaar geven omdat de contracten met klanten vertrouwelijk zijn. De gashandelaar is voor de helft in handen van de overheid. Olie- en gasconcerns ExxonMobil en Shell bezitten ieder een kwart.

Energiebedrijf
Lees ook:
Energiebedrijf ten onder aan hoge gasprijs, 90.000 klanten gedwongen tot overstap

Concreet gaat het conflict niet over gas dat al ergens fysiek aanwezig is, maar om contracten. In zulke contracten wordt afgesproken dat een energieleverancier of andere klant op een vooraf afgesproken moment tegen een specifieke prijs gas inkoopt. Zo'n termijncontract kan met de recent sterk gestegen gasprijzen veel geld opleveren op de markt.

Gedupeerde klanten

De opbrengst komt mogelijk ook klanten van het failliete Welkom Energie ten goede. Zij verkeren nu nog in onzekerheid over de teruggave van mogelijk te veel betaalde voorschotten of een welkomstbonus.

Gedwongen
Lees ook:
Gedwongen overstap naar Eneco: energiekosten verdubbelen

Welkom Energie werd vrijdag failliet verklaard. Het is nog onduidelijk hoe groot de kans is dat gedupeerde klanten iets van het hun verschuldigde geld terugzien. Ze komen in de rij van schuldeisers achteraan te staan.

Als eerste komen mensen aan de beurt die nog werkzaamheden verrichten voor het bedrijf, zoals eventueel overgebleven personeel. Op plek twee komen de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV.

Nu miljoenen waard

De Belastingdienst lijkt in het geval van Welkom Energie geen grote schuldeiser te zijn. Dat vergroot de kans dat voormalige klanten van Welkom Energie ook geld krijgen als de curator het ingekochte gas kan verzilveren.

Maar lang getouwtrek over de rechten op het gas kan volgens de woordvoerder van de curator nadelig uitpakken. De hoogte van de winst op een eventuele doorverkoop hangt helemaal af van de ontwikkelingen op de markt. "Als je het vandaag zou verkopen levert het miljoenen op. Maar als de gasprijs weer heel hard is gedaald dan zal het verschil met de aankoopprijs minder groot zijn."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief