Ga naar de inhoud
36 miljard in 2021

Pfizer verwacht weer miljarden extra te verdienen aan coronaprik

Beeld © SIPA Press France

De bomen bij farmaceut Pfizer groeien dit jaar tot in de hemel. Drie maanden geleden verwachtte het bedrijf nog voor 33,5 miljard dollar aan coronavaccins te verkopen. Inmiddels is dat al opgeschroefd naar 36 miljard dollar (31 miljard euro).

Dat blijkt uit de derdekwartaalcijfers van het bedrijf.

2,3 miljard vaccins

Pfizer verwacht dit jaar in totaal 2,3 miljard vaccins te verkopen. Dat levert niet alleen een gigantische omzet op, maar ook een behoorlijke winst.

Iets minder dan 30 procent van de omzet van het vaccin wordt omgezet in winst. Dat komt voor dit jaar dus neer op 10,8 miljard dollar. Het coronavaccin van Pfizer is ontwikkeld samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech, dat een even groot deel binnen harkt.

Pfizer
Lees ook:
Pfizer en Moderna verhogen prijzen vaccins in EU: 'Logisch, maar bedenkelijk'

Daar gaat nog een bescheiden 16 procent aan winstbelasting vanaf, en Pfizer komt uit op een nettowinst van zo’n 9 miljard, alleen uit het coronavaccin.

Meer en meer

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Pfizer de verwachtingen omhoog bij kan stellen. In mei dacht het bedrijf nog 1,6 miljard vaccins te leveren, voor een totaalbedrag van 26 miljard dollar. Een paar maanden later was dat al 33,5 miljard dollar en nu dus 36 miljard.

Voor het hele jaar verwacht Pfizer nu een totaalomzet van 81 tot 82 miljard dollar. Dat is bijna het dubbele van een jaar eerder. Niet alleen de coronavaccins drijven de omzet op. Ook als die buiten beschouwing worden gelaten groeit de omzet naar verwachting nog met 6 procent.