Deadline opgerekt

9500 bedrijven krijgen laatste kans van UWV voor afrekening NOW

01 november 2021 19:04 Aangepast: 01 november 2021 19:20
Beeld © Laurens van Putten

Uitkeringsinstantie UWV geeft ongeveer 9500 ondernemers nog een laatste kans voor het aanvragen van de definitieve berekening van de eerste periode loonsteun. Die was bedoeld om hen de coronacrisis door te helpen. Eigenlijk hadden ze dit uiterlijk afgelopen weekend moeten doen, maar er is besloten om ze nog een 'formele laatste herinnering' te sturen.

Ze krijgen tot en met 9 januari volgend jaar de tijd om alsnog in actie te komen.

Geen definitieve berekening, geen geld

Het gaat om een belangrijke handeling. Als de betreffende ondernemers geen gehoor geven aan de oproep, dan zet het UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul waardoor de bedrijven hun voorschotten moeten terugbetalen.

In de periode van maart tot en met mei vorig jaar ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten via de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarvan hebben 130.000 ondernemers al wel de benodigde aanvraag voor de eindafrekening ingestuurd.

Uitstel

12.000 van hen hebben nog niet alle stukken ingeleverd voor een volledige berekening. Zij wachten bijvoorbeeld nog op een accountantsverklaring. Deze ondernemers hebben veertien weken uitstel gekregen.

Het UWV verwacht dat een deel van van de 9500 bedrijven die niets van zich hebben laten horen, dat ook niet van plan is. Sommige werkgevers verwachten namelijk geen recht te hebben op de steun, bijvoorbeeld omdat ze uiteindelijk minder omzetverlies hadden dan verwacht. In dat geval is een definitieve berekening aanvragen weinig zinvol.

Voorschot

De steun werd verleend aan het begin van de coronacrisis. Maar dat geld betrof een voorschot gebaseerd op de lonen in januari 2020 en het geschatte omzetverlies. De definitieve berekening is nodig om te bepalen waarop bedrijven daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

In de eerste NOW-periode is er in totaal voor 7,9 miljard euro aan voorschotten verstrekt.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van