Ga naar de inhoud
Economie

Rijksambtenaren krijgen 750 euro voor inrichten thuiswerkplek

Beeld © ANP

Alle 120.000 ambtenaren die voor het Rijk werken, krijgen voortaan elke vijf jaar 750 euro budget om hun thuiswerkplek mee in te richten en stofferen.

Dat staat in de nieuwe cao, waar uitgebreide afspraken over thuiswerken in staan. Niet alleen komt er een vergoeding voor de inrichting van een werkplek, maar ook een vergoeding voor het thuiswerken zelf. Die is dit jaar 430 euro, en vanaf volgend jaar 2 euro per dag.

Dat sluit aan bij de berekeningen van het Nibud, dat doorrekende dat Nederlanders die thuiswerken dagelijks zo'n 2 euro kwijt zijn aan onder andere elektriciteit en wc-papier.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?

Loonsverhoging

Naast de thuiswerkvergoeding krijgen de ambtenaren een loonsverhoging van 2 procent, die met terugwerkende kracht per 1 juli 2021 ingaat. Een 'mager resultaat', aldus onderhandelaar Bart Schnoor van vakbond CNV.

In Nederland zijn werkgevers in principe verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, ook bij mensen thuis. Vaak stellen bedrijven daarvoor spullen beschikbaar, of kunnen mensen zelf iets kopen en dat vergoed krijgen, bleek uit een eerdere peiling.