Ga naar de inhoud
Paardenmiddel ingezet

Amsterdam zet alles op alles om nieuwe hotels te weren uit de stad

In sommige wijken in Amsterdam-Noord mogen nog wel nieuwe hotels gebouwd worden. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Wie een hotel wil bouwen in Amsterdam heeft nog maar weinig keuze voor de locatie. Het gemeentebestuur vergroot het gebied waar geen hotels meer gebouwd mogen worden en dicht met een paardenmiddel het gat in de regels waarmee het mogelijk was om toch te bouwen in gebieden waar de gemeente dat niet wilde. 

"Amsterdam heeft in het grootste deel van de stad al genoeg hotels, nieuwe hotels voegen hier niets toe voor de Amsterdammers", aldus wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken, D66). In totaal zijn er nu 533 hotels in Amsterdam, goed voor zo'n 40.000 kamers. 

Groter 'nee'-gebied

Nieuwe hotels zijn nog maar in een paar wijken in de hoofdstad toegestaan, waar deze 'meerwaarde' hebben voor de buurt. In 2017 verklaarde de gemeente nieuwe hotels al ongewenst in een groot deel van de stad, vanaf vandaag is een nog groter deel tot zogeheten 'nee'-gebied verklaard. 

Zo mogen er onder meer in het gebied aan weerszijden van het zuidelijke en westelijke deel van ringweg A10 geen nieuwe hotels meer komen. Op de kaart hieronder zie je in welke delen van Amsterdam nog nieuwe hotels mogen komen. 

De gemeente heeft nog iets anders verzonnen in haar pogingen het massatoerisme in bedwang te krijgen. Door een gat in de regelgeving was het namelijk nog steeds mogelijk om te bouwen in delen van de stad die de gemeente had bestempeld tot 'nee'-gebied.

Gat in de regels

Als er in het bestemmingsplan voor een bepaalde locatie stond dat er een hotel gebouwd mocht worden, dan kon dit. Ook als de locatie zich bevond in een gebied waar de gemeente geen nieuwe hotels meer toestond. Op die manier werden sinds het aanscherpen van de regels toch nog bouwplannen gemaakt voor nieuwe hotels met in totaal 2.400 kamers. 

Toeristische
Lees ook:
Toeristische overnachtingen aan banden gelegd: 'Ook overlast door dagjesmensen'

Deze 'lacune' is per vandaag gerepareerd, meldt de gemeente. Dat doet de gemeente via erfpachtcontracten. Hierin zijn de afspraken vastgelegd tussen de eigenaar van de grond (de gemeente) en de gebruiker van de grond. 

Via erfpachtcontract

Stel dat een ondernemer een pand heeft gekocht in de stad en er een hotel van wil maken, dan moet hij of zij daarvoor eerst langs het erfpachtloket om de afspraken voor het gebruik van de grond aan te laten passen. 

Wegblijven
Maart 2021:
Wegblijven toeristen kostte Amsterdam vorig jaar 8 miljard euro

Doorgaans kregen ondernemers die dit contract wilden laten aanpassen om een hotel te kunnen bouwen dit wel voor elkaar, als er in het bestemmingsplan ook ruimte was voor het bouwen van een hotel. 

Juridisch in orde volgens landsadvocaat

Daar zet de gemeente per vandaag een streep doorheen, door zijn macht als grondeigenaar te gebruiken. Volgens de gemeente is dit paardenmiddel gerechtvaardigd om de leefbaarheid van de stad te beschermen.

De gemeente heeft laten onderzoeken of dit juridisch gezien wel door de beugel kan en volgens landsadvocaat Pels Rijcken is dat zo

Bestemmingsplannen veranderen

Dankzij deze maatregel is het 'vrijwel onmogelijk' om een nieuw hotel te beginnen in het zogeheten 'nee'-gebied, aldus de gemeente. Helemaal uitsluiten kan de gemeente een nieuw hotel in 'nee'-gebied nog steeds niet. Als er geen sprake is van erfpacht en het bestemmingsplan een hotel toestaat, dan kan de gemeente er geen stokje voor steken. 

De gemeente wil daarom ook de bestemmingsplannen veranderen, maar daar gaat nog wel wat tijd overheen omdat de gemeente hiervoor afhankelijk is van de nieuwe Omgevingswet, laat een woordvoerder weten. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van