Retourtje ruim 200 euro

Vanaf het voorjaar kun je met de boot van Groningen naar Noorwegen

01 november 2021 11:34 Aangepast: 01 november 2021 16:47
De MS Romantika, die tussen Groningen en Noorwegen gaat varen. Beeld © Holland Norway Lines

Voor een reisje naar Noorwegen hoef je straks niet meer te vliegen of naar Denemarken te rijden voor een overtocht. Vanaf april kun je in Groningen op de boot stappen.

De eerste afvaart van de nieuwe veerdienst staat gepland voor 7 april 2022, en het is de bedoeling dat de boot drie keer per week heen en weer gaat varen tussen de Eemshaven en Kristiansand in het zuiden van Noorwegen.

Een retourtje kost in het laagseizoen 225 euro per persoon als je met twee mensen een hut deelt, en 250 euro als je je auto meeneemt. In het hoogseizoen lopen de prijzen op, dan ben je voor een gezin met twee kinderen pak 'm beet 1000 euro kwijt.

Ook vrachtwagens, campers en caravans kunnen mee op het schip, dat nu nog als hotelschip in Glasgow ligt voor de grote klimaattop van de VN. 

Een van de restaurants aan boord van de veerboot. Een van de restaurants aan boord van de veerboot.

Overnachting aan boord

Een tochtje duurt van 15.00 tot 09.00 de volgende ochtend; je slaapt dus op de boot. In die tijd kun je terecht in meerdere restaurants en cafés, een sauna, theater en taxfreewinkels.

Er is capaciteit voor 2.700 passagiers aan boord, maar de eigenaren hebben besloten om er voorlopig maximaal 1.500 toe te laten. "Mocht er dan nog iets zijn met corona, dan kunnen we mensen wel de ruimte geven", licht ceo Bart Cunnen toe.

De nieuwe veerlijn levert naar verwachting 50 nieuwe banen op, zowel op het schip als in de nieuw te bouwen veerterminal in de Eemshaven.

Winkels aan boord van de veerboot. Winkels aan boord van de veerboot.

Shortbreak Groningen

De belangrijkste doelgroep voor de veerverbinding zijn Noorse reizigers. "Vanuit de Noorse kant komen enorm veel mensen deze kant op: we zien zo'n 900.000 autobewegingen per jaar. We bieden deze veerdienst aan als shortbreak naar Groningen, of om door te reizen naar Amsterdam", legt Cunnen uit.

Cunnen deed 2,5 jaar onderzoek voor de verbinding, en is ervan overtuigd dat hij ook Nederlanders kan enthousiasmeren voor de verbinding. "Als je op de kaart kijkt is dit de meest directe verbinding tussen Zuid-Noorwegen en Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Je zit met de auto direct in de fjorden."

Het is 'een behoorlijke investering', stelt Cunnen, die verder geen details wil prijsgeven. Achter het plan zitten investeerders uit onder meer de logistiek, scheepvaart en havenvastgoed.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van