Al 28 miljoen uitgegeven

Provincie Noord-Holland blundert met grondwater bij bouwproject van 75 miljoen

29 oktober 2021 12:36 Aangepast: 29 oktober 2021 16:44
De plek waar de tunnels moeten komen bij De Schouw onder de N247 tussen Amsterdam en Hoorn, in 2018. Beeld © ANP

Een dure fout bij een wegenbouwproject van 75 miljoen euro vlak boven Amsterdam. De provincie Noord-Holland gaf al 28 miljoen euro uit, maar een cruciaal deel van het plan moet opnieuw ontworpen worden.

Het draait om het maken van drie tunnels in de provinciale weg N247 tussen Amsterdam en Hoorn. Bij buurtschap Het Schouw sluit de N235, de provinciale weg richting Purmerend, hierop aan. Om de doorstroming op dit kruispunt te bevorderen, wil men tunnels bouwen zodat bussen, fietsers en voetgangers zonder te hoeven stoppen naar Purmerend kunnen afslaan. 

Grondwater in de polder

Een prima plan, maar in de Noord-Hollandse polder moet je bij het maken van tunnels natuurlijk wel rekening houden met de stand van het grondwater. En daar is het faliekant mis gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lullig foutje: hilariteit om studentenwoningen in Middelburg

Bij het ontwerp in 2019, voordat het project werd aanbesteed, is gerekend met grondwaterstanden van het hoogheemraadschap, legt Henriëtte Sulmann uit. Zij is woordvoerder van Jeroen Olthof, de gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland. 

Vervolgens is slechts op één plek gecheckt of de grondwaterstand wel echt zo laag was. "En dat kwam overeen met de gegevens uit de bureaustudie en toen is gezegd; okay, dan is dit het uitgangspunt voor de grondwaterstand", legt Sulmann uit. 

Anderhalve meter verschil

Begin dit jaar werd opnieuw gemeten en dat leverde op 'sommige plekken anderhalve meter verschil op' in de grondwaterstand, vertelt de woordvoerder. De twee bouwbedrijven KWS - Van Hattum en Blankevoort, die de klus voor 43 miljoen euro binnensleepten, trokken aan de bel. "Vandaar de pas op de plaats", aldus Sulmann. 

"Terug naar de tekentafel dus."

Wat heet: vanwege de fout met de grondwaterstand, is de bouw van de tunnels stilgelegd. "Terug naar de tekentafel dus", meldde de provincie halverwege oktober. "De oplossing zoals die was bedacht kan niet gebouwd worden met de huidige grondwaterstanden binnen het beschikbare budget."

Al 28 miljoen uitgegeven

Voor het project, waar ook het aanpakken van een kruispunt bij Monnickendam bij hoort, is in totaal een budget van 75 miljoen euro. Van dit bedrag is al 28 miljoen euro uitgegeven, vertelt Sulmann na vragen van RTL Z.

Een deel van deze uitgaven is voor werkzaamheden die de aannemerscombinatie voor z'n rekening neemt of al heeft uitgevoerd, zoals het verleggen van kabels en leidingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cafés en restaurants jarenlang opgelicht door frituurvetkartel

Een ander deel van de 28 miljoen is gegaan naar het aankopen van grond, het binnenhalen van de vergunning, verschillende onderzoeken en het maken van het ontwerp.

Hoeveel geld naar welke kostenpost is gegaan - en hoeveel er dus over de balk is gegooid - kan zij niet zeggen. "Onze administratie is hier niet op ingericht", laat zij weten. De provincie erkent al wel dat het project hierdoor 'niet volgens plan en binnen budget' uitgevoerd kan worden. 

Onderhandelen over de extra kosten

De 43 miljoen is dus niet meer voldoende voor de aannemerscombinatie. Wat er nog bovenop kan komen, daar wil geen van de betrokkenen zich aan wagen. De bouwbedrijven willen überhaupt geen vragen van RTL Z beantwoorden. "Daarvoor moet je echt bij de provincie zijn, die zijn onze opdrachtgever en dat hebben we zo afgesproken", aldus Ingrid Prins, directeur communicatie van VolkerWessels.

"We zijn in gesprek en zoeken naar een oplossing, wat er wél kan binnen de afspraken die we hebben. Dat zal wel even duren", aldus de woordvoerder. Zij verwacht aan het einde van het jaar 'meer licht hierop'. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore