Ga naar de inhoud
Welkom Energie

Energiebedrijf ten onder aan hoge gasprijs, 90.000 klanten gedwongen tot overstap

Een gasmeter in een meterkast. Beeld © ANP

De hoge energieprijzen eisen opnieuw hun tol. Welkom Energie mag geen gas en elektriciteit meer leveren aan zo’n 90.000 mensen. Het bedrijf kan volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet meer aan zijn leveringsverplichtingen voldoen. Klanten verhuizen naar Eneco en krijgen waarschijnlijk te maken met hogere tarieven.

De ACM trekt de leveringsvergunning van het bedrijf in, volgens de instantie is Welkom Energie mede door de hoge prijzen voor energie in financiële problemen gekomen.  De gasprijzen gaan door het dak. En aan de stijging komt voorlopig nog geen einde, verwachten experts.

"Het is het eerste bedrijf in deze energiecrisis waarvan de vergunning wordt ingetrokken", zegt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de ACM.

Intrekking van de leveringsvergunning houdt volgens de ACM in dat bestaande contracten worden beëindigd. Klanten krijgen nog wel een eindafrekening van Welkom Energie.

Gasprijzen
Lees ook:
Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

Eneco neemt 90.000 klanten over

Alle klanten van het bedrijf worden per 1 november overgenomen door Eneco. "Op deze manier kan de zekerheid van levering gegarandeerd worden", zegt woordvoerder Edwin van de Haar.

Wel laat Eneco weten dat, gezien de marktomstandigheden, de tarieven voor de nieuwe klanten hoogstwaarschijnlijk hoger worden dan bij hun eerdere contract. "Ik vrees dat het niet zo'n plezierige tijd wordt voor hen, omdat ze inderdaad op onze huidige tarieven moeten overgaan", zegt Van de Haar. Het staat klanten wel vrij om na een maand over te stappen.

Geen zekerheid

De explosief stijgende energieprijzen hebben er voor gezorgd dat Welkom Energie niet voldoende kapitaal meer had om voor de komende winter het energieverbruik te financieren.

Dat kwam ook doordat de afgelopen winter kouder was dan anders en het bedrijf toen al meer energie moest inkopen dan gepland. "We konden geen buffer meer opbouwen", zegt een  woordvoerder van Welkom Energie. "We hebben Eneco zelf benaderd om de transitie zo soepel mogelijk te maken."

Kijk ook: van het gas af, hoe realistisch is dat?

03:16

Meer bedrijven in de knel 

Energieleverancier Enstroga dreigde vorige week om klanten af te sluiten vanwege de problemen. Inmiddels vraagt dit bedrijf klanten om vrijwillig over te stappen, uit angst om om te vallen.

Meerdere energiebedrijven dreigen in de knel te komen door de enorme prijsstijging van gas en stroom.

Die prijsstijging kunnen ze soms niet doorberekenen aan klanten, omdat die een vast contract - met een vaste prijs - hebben afgesloten. De ACM kan op dit moment niet zeggen of er meer bedrijven onder de loep liggen.

Bron: RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore