Ga naar de inhoud
Begin 2023 alles verkocht

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in kolen, gas en olie

Een protest van Extinction Rebellion bij het hoofdkantoor van ABP in Amsterdam, september 2021. Beeld © ANP / SOPA Images / Charles M Vella

Pensioenfonds ABP verkoopt binnen anderhalf jaar alle beleggingen in bedrijven die olie, gas of kolen winnen. De reden: de opwarming van de aarde die zonder ingrijpen 'op onacceptabel niveau uitkomt'. Het gaat om beleggingen die nu voor ruim 15 miljard in de boeken staan.

Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren gaat de beleggingen 'stap voor stap' verkopen. In het eerste kwartaal van 2023 zullen alle belangen in olie-, gas- en kolenbedrijven verkocht zijn, verwacht ABP

Steun van deelnemers

Het besluit heeft 'geen negatief effect' op het rendement dat ABP over meerdere jaren haalt en ook niet op de hoogte van de pensioenen, verwacht het fonds. Er is veel steun voor vanuit deelnemers en werkgevers. Die wilden al langer dat ABP zou stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.

Klimaatrapport:
Augustus 2021:
Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

De reden voor het besluit is het onlangs verschenen klimaatrapport van het IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die onderzoek naar klimaatverandering verzamelt. Volgens dit rapport moet direct op wereldwijde schaal actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde te verminderen. Hiervoor moet de uitstoot van CO2 'snel en ingrijpend omlaag', aldus het ABP. 

'Bijdrage leveren'

"Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius", aldus Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het pensioenfonds. 

ABP:
Mei 2017:
ABP: Investeringen in fossiel juist om wereld te vergroenen

Met de stap geeft ABP gehoor aan jarenlange druk op het fonds om afscheid te nemen van investeringen in bedrijven die fossiele brandstoffen protesteren. In 2017 weigerde het fonds dit nog te doen, omdat het er in geloofde als aandeelhouder invloed te kunnen uitoefenen op de bedrijven. 

Onvoldoende invloed als aandeelhouder

"Wij stappen niet uit de energiesector, dat is de makkelijke weg", aldus een woordvoerder destijds. Ruim vier jaar later komt ABP hier op terug. "ABP ziet onvoldoende kans om als aandeelhouder invloed op hen uit te oefenen en ze de overstap te laten maken naar duurzame energie", aldus het persbericht.

Toch heeft het fonds de hoop nog niet opgegeven dat het als aandeelhouder invloed kan uitoefenen. De pensioenreus gaat zich nu richten op sectoren waar veel fossiele brandstoffen gebruikt worden, elektriciteitsbedrijven, auto-industrie en de luchtvaart. 

"Voor deze beleggingen scherpen we de criteria in 2022 verder aan", aldus Wortmann. "En we blijven ons hard maken om de subsidies op fossiele activiteiten te stoppen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van