Ga naar de inhoud
Geen vaste vergoeding

Geland op verkeerde vliegveld? Maatschappij moet betalen voor extra reis

Passagiers op Berlijn Schönefeld. Beeld © DPA

Als je vliegtuig onverhoopt op een ander vliegveld in de buurt moet landen dan waarnaar je een ticket hebt geboekt, mag de maatschappij je niet zomaar met lege handen laten staan. Maar recht op een vaste compensatie heb je ook niet.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Compensatie geëist

Een passagier van Austrian Airlines had een zaak aangespannen tegen de maatschappij, omdat zijn vlucht naar Berlijn Tegel in 2019 aankwam op het verderop gelegen Berlijn Schönefeld.

Wat hem betreft geeft dat recht op 250 euro vaste compensatie, waar passagiers recht op hebben als een vlucht meer dan drie uur te laat aankomt, of als het vliegtuig op een hele andere plek landt.

Hernia
Lees ook:
Hernia door harde landing? Vliegmaatschappij niet aansprakelijk

Dat vonden de Europese rechters wat te gortig. Zolang je vliegtuig landt op een alternatief vliegveld dat dezelfde stad of regio bedient, heb je geen recht op de vaste compensatie van 250 euro, of voor langere vluchten 400 en 600 euro.

Kosteloos naar plaats van bestemming

Maar er is ook goed nieuws, mocht het je ooit overkomen. De maatschappij moet er wel voor zorgen dat je alsnog kosteloos het andere vliegveld komt of op een andere afgesproken plek dichtbij. Sterker nog: volgens het Hof moet de maatschappij dat uit eigen initiatief aanbieden.

Doet de maatschappij dat niet, dan mag je de gemaakte reiskosten op ze verhalen. Ook is het zo dat als je niet binnen drie uur na de afgesproken landingstijd op de plek van bestemming kan zijn, je alsnog recht hebt op de vaste compensatie.

Compensatie

Als je vlucht meer dan drie uur te laat aankomt of helemaal niet op de plaats van bestemming arriveert, heb je sinds een paar jaar altijd recht op een vaste compensatie.

  • Voor vluchten van minder dan 1500 kilometer: 250 euro
  • Voor vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer: 400 euro
  • Voor langere vluchten: 600 euro

Belangrijk is wel dat je ook aan een van de volgende eisen voldoet: 

  • Het is een vlucht binnen de EU.
  • Je vlucht komt aan in de EU en wordt uitgevoerd door een maatschappij uit de EU.
  • Je vlucht vertrekt vanuit de EU.
Dit is een artikel van