Klanten niet meegeteld

Aramco wil over drie decennia min of meer klimaatneutraal zijn

25 oktober 2021 11:54 Aangepast: 03 juni 2022 12:11
Aramco is ook sponsor van de Formule 1. Beeld © Zuma Press

Ook het grootste energiebedrijf ter wereld, Saudi Aramco, moet eraan geloven. De fossiele reus heeft zichzelf tot doel gesteld om over een kleine 30 jaar klimaatneutraal te zijn.

Dat schrijft Aramco in een persbericht aan de vooravond van de grote klimaattop in het Schotse Glasgow.

Het doel van de oliereus is dus om in 2050 geen netto-uitstoter van broeikasgassen te zijn. Dat houdt in dat alles wat er nog wel uitgestoten wordt, gecompenseerd moet worden.

Mitsen en maren

Er zitten wel een paar mitsen en maren aan. Zo schrijft Aramco expliciet dat het alleen gaat om onderdelen die volledig in handen zijn van het bedrijf. Deze belofte geldt dus niet voor bedrijven die het slechts gedeeltelijk in handen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het zwarte goud blinkt weer: 21 miljard winst in 3 maanden voor Aramco

En – niet onbelangrijk – het geldt ook niet voor wat de eindgebruikers met de producten van Aramco doen. Zie het zo: het bedrijf wil ervoor zorgen dat het bij het uit de grond halen, verwerken en distribueren van olie(producten) geen extra CO2 de lucht in blaast, maar wil niet de verantwoording dragen voor wat er gebeurt als consumenten die producten in hun verbrandingsmotor gooien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell vecht klimaatuitspraak aan in hoger beroep

"Dat is de verantwoordelijkheid van eindgebruikers, toezichthouders, beleidsmakers en overheden", zei Aramco-topman Amin Nasser op een conferentie dit weekend.

Dat is eigenlijk ook hoe het Brits-Nederlandse Shell in de wedstrijd zit, maar dat bedrijf werd eerder dit jaar door de rechter gedwongen om de uitstoot al in 2030 met 45 procent terug te dringen, en daarbij moet het ook de uitstoot van eindgebruikers meerekenen.

Onder andere de extra verplichting die Shell heeft gekregen met betrekking tot de uitstoot van consumenten en andere eindgebruikers, is de olie- en gasreus trouwens een doorn in het oog. Shell gaat dan ook in hoger beroep tegen de uitspraak.

Aramco: nu eerst extra pompen

Ondertussen zullen we zeker op korte termijn nog weinig gaan merken van de ambities van Aramco. Het bedrijf zegt namelijk ook de productiecapaciteit van olie juist te gaan verhogen. Nasser pleitte dan ook voor extra investeringen, om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

Heel verwonderlijk is dat ook niet, want Aramco toont ook aan dat er nog waanzinnig veel geld te verdienen is met olie. Het bedrijf maakte over het eerste halfjaar van 2021 40,5 miljard euro winst.

2060 Saoedi-Arabië klimaatneutraal

Áls het lukt om aan de eigen doelen te voldoen in 2050 loopt Aramco als staatsbedrijf trouwens voor op Saoedi-Arabië als geheel. Dat land wil in 2060 klimaatneutraal zijn, maakte het gisteren bekend.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van