Ga naar de inhoud
Bos hout voor de deur

Houtkachels enorm populair: 'Volgend jaar ben je de eerste'

Lissy is blij dat de schoorsteen geveegd is. Beeld © Lissy Markerink - Brouwer

Schoorsteenvegers, kachelverkopers- en installateurs en houthandels; allemaal hebben ze het razend druk. Door de hoge gasprijzen is er extra veel interesse in houtkachels. Schoorsteenveger Bram Hesselink wordt platgebeld door mensen die zo snel mogelijk de boel schoon willen hebben om de houtkachel weer aan te steken. "We hebben een klantenstop ingesteld tot volgend jaar februari."

Hesselink werkt samen met zijn broer Thijs en vader Henk in hun bedrijf Hesselink Schoorsteenvegers. Vader Henk kan wel een inschatting maken van hoe veel drukker het is. "Zeker 25 procent, als het niet 30 tot 40 procent is."

Zoon Bram beaamt het. "Vorig najaar was het ook druk, maar toen konden we de nieuwe klanten nog wel snel helpen. Dat is nu totaal niet zo."

Relatief kleine investering

Gert Kooij van de Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NKK) zegt dat het ook in de showrooms druk is. Verkoopcijfers heeft hij nog niet, want de run is aan het eind van het derde kwartaal begonnen. Eind van het vierde kwartaal weten ze precies hoe veel drukker het is geweest, maar alle signalen wijzen op een stormloop. "Schoorsteenvegers, in de showrooms en in de houthandels merken ze het."

Kooij kan zich er alles bij voorstellen dat mensen de hout- of pelletkachel gaan gebruiken, nu de gasprijzen zo hoog zijn. "Als je een oude woning hebt en er zit een rookkanaal in, dan het is een relatief kleine investering."

Dat is precies wat Lissy Markerink-Brouwer dacht. Ze betrekt dit weekend met haar vriend een huis in het Achterhoekse Neede en is blij dat schoorsteenveger Hesselink haar ertussen kon proppen.

"Anders waren we pas volgend jaar aan de beurt geweest." Niet fijn met die hoge gasprijs. Met een variabel energiecontract kan het lonen om bij te stoken op hout. In de woonkamer althans, want veel meer gaat het kacheltje niet verwarmen, denkt Markerink-Brouwer. "Dan is het boven wel koud, maar ach. Daar slaap je toch beter op!"

Zorgen om 'economische stokers'

Kooij maakt zich ook zorgen om die 'economische stokers'. "De vraag in showrooms gaat niet leiden tot de kortetermijnoplossing die de consument zoekt." Want zoals in veel sectoren, heeft de kachelbranche ook te maken met lange levertijden. Het gevaar zit 'm in oude kachels die niet goed geïnstalleerd worden, denkt Kooij.

Hij is bang dat beunhazen ergens een pijp opzetten en zeggen dat het een kachel is. "Dat is het gevaar. Zorg wel dat je de kachel goed laat aansluiten en laat je informeren", waarschuwt Kooij.

"Een groot toestel in een te kleine woonkamer kan al gevaarlijk zijn. Je knijpt dan namelijk vuurtje en dan krijg je extra rookontwikkeling." Wie de kachel verkeerd gebruikt, kan een groot risico lopen. "Het risico op schoorsteenbrand wordt dan een stuk groter."

Miljoenen
Energiearmoede
Miljoenen huishoudens krijgen gratis geld: wel compensatie, geen hogere energierekening
Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van