Ga naar de inhoud
Belastingontwijking

Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma's

Minister Hoekstra. Beeld © ANP

Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg ook minister van Financiën Wopke Hoekstra er nadrukkelijk van langs.

In de resolutie die oproept tot een grondig onderzoek naar wanpraktijken binnen de EU werd Hoekstra donderdag samen met onder anderen de Tsjechische premier Babis, de voormalig Britse premier Blair en president Anastasiades van Cyprus uitgelicht als voorbeeld hoe het niet moet.

Pandora
Lees ook:
Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs

'Schijn tegen'

Het Europarlement zegt het te betreuren dat deze politici vanwege offshoretransacties voorkomen in de Pandora Papers en wil dat de autoriteiten van betrokken lidstaten 'passende onderzoeken instellen naar illegale handelingen'. Om belangenverstrengeling te voorkomen eist het EP dat zulke financiële belangen voortaan openbaar worden gemaakt.

"Te veel Europese politici duiken op in de Pandora Papers", zegt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) die voorzitter is van de subcommissie belastingzaken. "Dat is slecht voor de reputatie van politici en de democratie. We roepen deze politici daarom op: maak je financiële belangen openbaar en wacht niet tot het volgende lek. Hoekstra heeft te laat melding gemaakt van zijn belang en heeft nu de schijn tegen. Dat moet je vermijden."

Bekijk ook: Pandora Papers: wie verstopten er miljarden via belastingparadijzen?

02:52
In meer dan 11 miljoen documenten is te zien hoe wereldleiders, politici en miljardairs probeerden om belasting te ontwijken.

Zwarte lijst

Het parlement wil verder dat de Europese Commissie stappen neemt tegen lidstaten die afgesproken EU-regels niet uitvoeren als het gaat om de bestrijding van witwaspraktijken en bedrijven die belasting ontduiken of ontwijken. Zo blijkt dat de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen 'niet veel impact heeft gehad' en dat meerdere lidstaten zelfs hebben geprobeerd om de lijst in te korten.

"Die zwarte lijst moet veel beter. Dat is in eerste instantie een oproep aan de Commissieleden, maar ook aan de EU-landen zelf omdat dit nu precies iets is wat mensen van Europa verwachten", zegt Tang. Hij verwacht dat de Commissie in december met een nieuw voorstel komt.

Europese
Lees ook:
Europese politici in verlegenheid door Pandora Papers

'Goede kant op'

Volgens Leen Paape, hoogleraar bedrijfsbestuur aan de Nyenrode-universiteit, beweegt Nederland inmiddels wel de goede kant op als het gaat om eerlijker belasten. "Er worden wel degelijk stappen gezet, zoals de nieuwe bronbelasting op royalty's. Ook had Nederland tot voor kort het politieke beleid om buitenlandse bedrijven te lokken met speciale rulings: fiscale afspraken die niet openbaar zijn. Dat is nu iets waarvan Nederland zegt: niet meer doen."

Al is dat volgens hem een proces van jaren. "We zetten goede stappen en gaan vooruit, maar snel gaat het niet. Dat is ook een beetje het hypocriete eraan: als je als land te rigoureus bent, kun je je eigen belangen schaden. Want je hebt wereldwijd te maken met een competitief speelveld."

Paape is er daarom van overtuigd dat de Europese Unie van waarde kan zijn bij de strijd tegen belastingontwijking. "Absoluut. Mensen zijn vaak sceptisch over de EU, maar als we die niet hadden, zag de wereld er ook fiscaal gezien een stuk minder fraai uit."