Ga naar de inhoud
Goed én slecht nieuws

Grote fondsen: verhoging pensioenen onwaarschijnlijk in 2022

Bezoekers van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs luisteren naar uitleg van een verkoper. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Opgestuwd door de hoge beurskoersen hebben de vier grote pensioenfondsen van ons land een goed derde kwartaal achter de rug. En dat is goed nieuws voor gepensioneerden: er hoeft waarschijnlijk niet gekort te worden op de pensioenen in 2022. Maar een verhoging zit er zeer waarschijnlijk ook niet in.

De fondsen zien geen ruimte voor indexatie, oftewel het verhogen van de pensioenen in hetzelfde tempo als de inflatie. De meeste pensioenfondsen doen dit al jaren niet meer omdat ze er simpelweg niet genoeg geld voor in kas hebben.

Hoe gaat het met de dekkingsgraden?

Het draait bij pensioenen altijd om de dekkingsgraad, die aangeeft of een fonds genoeg geld in kas heeft om ook in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Een dekkingsgraad van 100 procent betekent dat voor iedere euro die uitgekeerd moet worden ook een euro in kas is. 

Nederland
Lees ook:
Nederland heeft niet meer het beste pensioensysteem ter wereld

Pas als de dekkingsgraad boven de 110 procent is, mogen fondsen gaan indexeren. Komt de dekkingsgraad onder de 104,2 procent, dan moeten de pensioenen verlaagd worden.

Vanwege de coronacrisis en in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel is deze grens door demissionair minister Wouter Koolmees voor dit jaar verlaagd tot 90 procent. Voor 2022 mogen pensioenfondsen ook gebruikmaken van deze soepelheid. 

Dit gebeurt er met een pensioen dat gekort wordt

03:02

Stijging dekkingsgraad ten opzichte van het tweede kwartaal:

  • ABP: met 3,8 procent gestegen tot 98,8 procent
  • PFZW: met 1,3 procent gestegen tot 96,5 procent
  • PMT: met 2,7 procent gestegen tot 98,3 procent
  • PME: met 2,9 procent gestegen tot 100,6 procent

De fondsen zitten dus ruim boven de grens van 90 procent, maar er is pas in januari duidelijkheid. Dan blijkt hoe de fondsen er eind 2021 voor stonden en dat bepaalt of een pensioenfonds kan indexeren of moet korten. 

Verlaging onwaarschijnlijk

"De verbetering van onze financiële positie zet door. Dat betekent dat pensioenverlaging volgend jaar onwaarschijnlijk is", zegt Corien Wortmann-Kool. Zij is voorzitter van het ABP, het fonds voor ambtenaren en leraren. "Dat geldt helaas ook voor verhoging van pensioen", voegt zij toe. 

Eerder
Lees ook:
Eerder stoppen met werken? Het vroegpensioen is terug

Haar collega Joanne Kellerman van PFZW, het pensioenfonds voor de zorgsector, sluit zich daarbij aan. Dankzij de opgelopen aandelenkoersen is de kans op een pensioenverlaging in 2022 klein. "Tegelijkertijd is een pensioenverhoging helaas nog niet in zicht", zegt zij. 

Geen zicht op verhoging

De hoop bij gepensioneerden dat de pensioenen verhoogd kunnen worden nu de fondsen er weer wat beter voorstaan, wordt de grond ingeboord door Jos Brocken van PMT, het fonds voor de metaal- en technieksector. "Ondanks de stijging is daar helaas voor onze deelnemers nog geen zicht op", aldus de voorzitter van het fonds. 

Hij roept het kabinet op om het nieuwe pensioenstelsel sneller dan nu gepland is in te voeren. In het nieuwe stelsel kunnen fondsen eerder de pensioenen verhogen als het goed gaat met hun beleggingen.

Het nieuwe pensioen: dit verandert er voor jou

02:25
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van