Maximaal half jaar

'Proef in Tilburg: wie in bijstand zit mag samenwonen'

19 oktober 2021 05:44 Aangepast: 19 oktober 2021 12:17
Ter illustratie. Beeld © ANP

De gemeente Tilburg doet een proef met bijstandsgerechtigden: zij mogen samenwonen zonder dat hun uitkering wordt gekort. Tilburg is (voor zover bekend) de eerste gemeente in Nederland waar zo'n proef wordt uitgevoerd.

Wie in Tilburg in de bijstand zit mag maximaal een half jaar gaan samenwonen met een partner zonder de uitkering kwijt te raken. Dat vertelt wethouder arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid Esmah Lahlah van de gemeente Tilburg vandaag aan Trouw.

Angst voor financiële situatie

"Veel inwoners in de bijstand durven niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie", vertelt Lahlah aan de krant. De proef in Tilburg duurt een jaar en moet het voor mensen in de bijstand makkelijker maken om samen te gaan wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boodschappenaffaire: terugvordering vrouw in bijstand flink verlaagd

Onduidelijke regelgeving

Wie nu gaat samenwonen, raakt meteen een deel van de bijstandsuitkering kwijt. Daardoor kunnen mensen niet uitproberen of samenwonen iets voor hen is.

Daarnaast is de huidige regelgeving niet altijd even duidelijk: wie een relatie heeft maar in twee verschillende huizen woont wordt soms toch als samenwonend aangemerkt.

In Tilburg wonen bijna 7000 mensen met een bijstandsuitkering. Wie gaat samenwonen moet dat melden bij de gemeente. Over een jaar beoordeelt de gemeente of de proef een succes is.

Volwassen kinderen

De Landelijke Cliëntenraad (LCR), die belangen van mensen in de bijstand behartigt, juicht het initiatief toe. "We zijn heel benieuwd of het aanslaat", vertelt de voorzitter van de LCR, Amma Asante, aan de krant.

"Tegelijkertijd hopen we dat er snel iets soortgelijks wordt ingevoerd voor bijstandsgerechtigden met een volwassen zoon of dochter die nog thuis woont", vervolgt Asante. "Nu worden kinderen boven de 21 jaar vaak uit huis gezet omdat hun ouders anders worden gekort op hun uitkering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer meer mensen in de bijstand, opnieuw vooral veel jongeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore