Ga naar de inhoud
Energiecrisis

'Franse president Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen'

De kerncentrale in het West-Franse Flamanville Beeld © AFP

De Franse president Emmanuel Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen. Toen Macron aantrad als president, beloofde hij Frankrijk 'minder afhankelijk te maken van kernenergie'. Door de huidige energiecrisis zou de Franse regering nu toch op andere gedachten zijn gebracht.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro op basis van anonieme bronnen binnen de Franse regering. President Macron zou de bouw van de zes kerncentrales nog voor kerst willen aankondigen.

Gascrisis

Volgens Le Figaro heeft de Europese gascrisis de beslissing om nieuwe kerncentrales te bouwen versneld. De hoge energieprijzen raken Fransen rechtstreeks in de portemonnee. Een woordvoerder van het Élysée wilde nog geen commentaar geven en kon het nieuws niet bevestigen.

Brussel
Lees ook:
Brussel ruziet over vraag: zijn gas en kernenergie duurzaam te noemen?

Reactor in Flamanville

Vorige week kondigde Macron aan om 1 miljard euro te investeren in kleinere kerncentrales. De bouw van nieuwe kerncentrales in Frankrijk zorgt al langere tijd voor politieke discussie.

Dat komt voornamelijk door een reactor in Flamanville (in het noordwesten van Frankrijk), waar de bouw inmiddels al tien jaar duurt en voortdurend vertragingen oploopt. Ministers willen nog steeds niet zeggen wanneer de centrale in bedrijf gaat.

Afhankelijk van kernenergie

Frankrijk is voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening afhankelijk van kernenergie. Meer dan 70 procent van de elektriciteit in het land wordt opgewekt door 56 kernreactoren.