Stijgende zorgkosten

Eerste nieuwe premie bekend: zorgverzekering tientjes duurder bij DSW

19 oktober 2021 06:00 Aangepast: 19 oktober 2021 07:15
Beeld © Peter Hilz

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de maandelijkse premie voor de basisverzekering volgend jaar met 3,25 euro. Op jaarbasis kost dat verzekerden 39 euro extra. De prijsstijging is volgens de verzekeraar nodig om de stijgende kosten te kunnen dekken.

DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die zijn nieuwe tarieven bekendmaakt. Andere verzekeraars volgen meestal met vergelijkbare tariefverhogingen.

Kabinet ging uit van 31 euro extra

Volgens DSW zouden de gestegen personeelskosten in de zorg en duurdere medicijnen eigenlijk een premiestijging van 7,50 euro per maand rechtvaardigen. Maar omdat verzekeraars een deel van de coronakosten van de staat vergoed krijgen, kan de prijsstijging wat gedrukt worden.

De prijsverhoging van DSW ligt behoorlijk in lijn met wat het kabinet al voorspelde op Prinsjesdag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwachtte een gemiddelde stijging van 31 euro. DSW zit wat dat betreft dus aan de hoge kant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpremie drie tientjes omhoog in 2022, eigen risico blijft gelijk

De belangrijkste reden die het ministerie aandraagt voor de stijgende premies, zijn simpelweg de stijgende zorgkosten. In 2022 kost de zorg naar schatting 2 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Gestegen prijzen en loonkosten zijn goed voor het grootste deel daarvan: daardoor stijgen de totale kosten met 1,5 miljard euro.

Overstappen

Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars hun nieuwe premies bekend hebben gemaakt. Dat geeft consumenten dan ruim anderhalve maand de tijd om een besluit te nemen of ze over willen stappen.

Als je dat wil, moet je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzeggen. Je hebt dan nog een hele maand de tijd om een nieuwe verzekeraar uit te kiezen. Als je dat vóór 1 februari doet, ben je met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore