Ga naar de inhoud
Besluit kabinet

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden

Beeld © ANP

Het kabinet gaat gezinnen gemiddeld 400 euro compenseren voor de hogere energierekening. Dat is zojuist besloten in de ministerraad. "De bedoeling is dat het vanaf 1 januari in kan gaan", zegt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

De belastingvermindering energierekening (een belastingkorting die standaard op je rekening zit) gaat omhoog met 230 euro.
De belasting op elektriciteit gaat omlaag. Hoeveel dat per huishouden oplevert hangt dus af van het verbruik. Hoe meer verbruik, hoe meer het oplevert.

Ook het bedrijfsleven kan gebruik maken van diezelfde compensatie. Daar is 500 miljoen euro voor vrijgemaakt. De compensatiemaatregelen kosten het kabinet in totaal 3,2 miljard euro.

Gas,
Lees ook:
Gas, benzine, boodschappen: honderden of zelfs duizenden euro's duurder

Bekijk ook: Waarom je gasrekening zo hoog is (en waarom dat voorlopig nog zo blijft)

03:34

Isolatie

Naast deze maatregelen stelt het kabinet ook 150 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van huizen.

Via gemeenten kunnen particulieren die hun huizen beter willen isoleren, bijvoorbeeld door tochtstrips te installeren, steun vragen aan hun gemeente. "Tochtstrips kan echt euro's schelen op je rekening. Maak er gebruik van", zei minister Ollongren.

Verschillende varianten

Het kabinet had onlangs op aandringen van de Tweede Kamer toegezegd te zullen kijken naar maatregelen om de verwachte hogere kosten voor de stijgende gasprijzen te beperken. Die rijzen de afgelopen tijd de pan uit vanwege internationale ontwikkelingen.

Door de stijgende gasprijzen dreigt komende winter de energierekening van veel huishoudens met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Een deel van het kabinet kwam dinsdag al bij elkaar voor overleg over compensatie voor consumenten en bedrijven, maar zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.