Ga naar de inhoud
Broekriem aantrekken

Gas, benzine, boodschappen: honderden of zelfs duizenden euro's duurder

Een gasmeter in een meterkast. Beeld © ANP

Prijzen voor je volle tank en winkelwagen of een lekker warm huis rijzen de pan uit. Hinderlijk is dat het vooral om kosten gaat die maar lastig te vermijden zijn op korte termijn. Bekijk hier hoeveel duurder het leven wordt. Waarschuwing: dit artikel kan als schokkend worden ervaren.

Laten we bij het zuurste vooruitzicht beginnen: de energieprijzen. Zowel elektriciteit als gas zijn de afgelopen maanden spectaculair duurder geworden.

Stroom werd dit jaar tot nu toe zo'n 10 procent duurder. Dat scheelt een gemiddeld huishouden al snel honderd euro per jaar.

Gasprijs geëxplodeerd

Veel erger nog is het met de gasprijs. Door dreigende tekorten is gas in korte tijd gigantisch in prijs gestegen. De gemiddelde prijs voor geleverd gas steeg dit jaar al met 15 procent. In september betaalden huishoudens gemiddeld 93 cent per kubieke meter.

Bij gemiddeld gebruik is de consument op basis van de prijzen in september op jaarbasis ruim 200 euro duurder uit dan een jaar eerder, berekende het ministerie van Economische Zaken. Maar let op, die cijfers kunnen flink vertekenen.

Want die gaan uit van de gemiddelde prijs die nu wordt betaald. Daar koop je precies niks voor als je nu een nieuw contract af moet sluiten of een nieuw variabel tarief voorgeschoteld krijgt. De nieuwe variabele tarieven gaan de grote maatschappijen waarschijnlijk over een maandje bekendmaken, maar de vaste tarieven voor nieuwe contracten geven alvast een schrikbarend inkijkje.

Bijna 1600 euro meer

Wie nu voor 1 jaar zijn gasprijs vast wil zetten, betaalt daarvoor bij Essent en Vattenfall 1,70 tot 1,82 euro per kubieke meter. Die 1,82 is 140 procent meer dan de gemiddelde prijs in juni vorig jaar.

Ga even zitten voor je de volgende zin leest. Bij een behoorlijk gemiddeld verbruik van 1500 kubieke meter gas per jaar, ben je dan 1590 euro duurder uit dan een jaar eerder. Vattenfall adviseert zijn klanten trouwens om op dit moment dan ook niet de prijs voor een jaar vast te zetten. Dat kun je beter doen als de prijzen weer wat zijn gezakt.

Het kabinet besloot vandaag dat burgers gecompenseerd moeten worden voor de stijgende energieprijzen, door de belasting op gas en stroom flink te verlagen. Dat zou gemiddeld per huishouden 400 euro moeten schelen.

Waarom
Lees ook:
Waarom je gasrekening zo hoog is (en waarom dat voorlopig nog zo blijft)

Het slechte nieuws is dat het niet bij de stijgende energieprijzen blijft, het goede nieuws is dat we het ergste nu wel uit de weg hebben.

Tanken? Duur!

Ook brandstof voor de auto is in rap tempo duurder geworden. Voor een litertje euro ongelood reken je nu 1,94 euro af. Dat is 50 cent per liter meer dan in mei vorig jaar, toen de crisis de olieprijzen naar een dieptepunt stuurde.

Op een volle tank van 40 liter, scheelt dat je 20 euro. Stel dat je er iedere week eentje leegrijdt, dan kost dat je dus 1040 euro per jaar meer.

Voedsel dan. Daar valt het eigenlijk reuze mee, voorlopig dan toch. De prijs van voedingsmiddelen lag in september precies even hoog als een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooruitzichten niet gunstig

Helaas zijn de vooruitzichten op dit front wel wat minder rooskleurig. De prijzen voor grondstoffen voor voeding, zoals graan, cacao, koffiebonen en soja, zijn flink gestegen. De verwachting is dat we dat ook serieus gaan merken aan de kassa.

Ook gaan de sterk gestegen gasprijzen waarschijnlijk de voedselprijzen opdrijven, bijvoorbeeld omdat groentekwekers hun hogere energierekening aan jou doorberekenen. Het is een beetje koffiedik kijken, maar consumenten kunnen volgend jaar zomaar honderden euro's meer kwijt zijn.

Volgens de Universiteit van Wageningen is een gemiddeld huishouden pakweg 5330 euro kwijt aan drank en voedingsmiddelen. Bij een stijging van 5 procent volgend jaar – en dat is zeker niet ondenkbaar – zorgt dat voor nog eens 260 euro per jaar aan extra kosten.

Boodschappen honderden euro's duurder: zo komt dat

03:24
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Bron: RTL Z