Ga naar de inhoud
Testen op het werk

Nieuwe test voor corona én griep: 'Bedrijven bang voor veel zieken'

Archieffoto van een onderzoeker met afgenomen coronatesten. Beeld © ANP

Het Nederlandse Coronalab.eu biedt vanaf volgende week een nieuwe combinatietest waarmee corona en de griep kan worden aangetoond. Enkele grote bedrijven met bijvoorbeeld grote distributiecentra hebben al testen besteld, zegt directeur Patrick de Boer van Coronalab.eu. Zo proberen werkgevers dit najaar nieuwe besmettingen en uitval van medewerkers te voorkomen.

De combinatietest test op SARS-CoV-2 en influenza A en B, de twee stammen die de meeste griep veroorzaken in Nederland. Er is maar één afname voor nodig. In het laboratorium wordt het wattenstaafje vervolgens op meerdere infecties getest.

Dit soort combinatietesten is niet nieuw. In ziekenhuizen worden al jaren PCR-combinatietesten gebruikt. Om een kwetsbare patiënt in één keer op meerdere infectieziekten te testen bijvoorbeeld. 

Heb
Lees ook:
Heb je wel echt griep? Dit zijn de verschillen met een (flinke) verkoudheid

De combinatietest voorziet in een behoefte. Nu de coronacijfers weer oplopen en er mogelijk een zwaar griepseizoen aankomt, maken bedrijven zich zorgen. De Boer: "Elk bedrijf komt nu moeilijk aan personeel, tegelijkertijd gaan veel werknemers weer naar kantoor en is er meer onderling contact. Sommige bedrijven hebben wel tienduizenden werknemers. Zij willen voorbereid zijn en niet weer 10 procent uitval hebben zoals vorig jaar." 

Coronalab.eu vraagt 79 euro voor de combinatietest, een tientje meer dan de 'gewone' PCR-test. Het laboratorium van het bedrijf (Microbe&Lab) is een door het RIVM gevalideerd laboratorium voor coronatesten. De combinatietesten zijn gecertificeerd voor professioneel gebruik. "Onze artsen of verpleegkundigen nemen de test af", vertelt De Boer. Het gaat dus niet om zelftesten.

Is deze test wel gewenst? 

Is het een gewenste ontwikkeling dat we nu ook op griep gaan testen? "Je kunt een praatprogramma vullen over die ethische afweging", is het diplomatieke antwoord van directeur De Boer. Hij benadrukt dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben voor de gezondheid van hun medewerkers. 

Hoe bedrijven de test gaan gebruiken, moet de praktijk uitwijzen. Vragen ze medewerkers met klachten de combinatietest te doen of krijgt iedereen dat verzoek? Wat gebeurt er met een werknemer die positief test op griep, ook al heeft diegene geen klachten? Moet hij of zij dan naar huis?

Coronalab.eu heeft bedrijven als klant die één keer per week het personeel of een deel ervan laten testen op corona. De Boer: "Sommige vinden het handig daar ook de griep aan toe te voegen. Zij willen zicht hebben op ziekte in hun bedrijf. Hoe met de uitslag wordt omgegaan, dat weet ik niet. Maar feit blijft dat je zelf de baas bent over je lichaam en de keuze om te testen."

Controle op corona of griep, mag dat?

Een werkgever mag zijn personeel niet zelf controleren op corona, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Alleen een (bedrijfs)arts mag werknemers controleren. De arts deelt de uitslag alleen met de werknemer. Vakbond FNV vult daarbij aan dat een werkgever een test of een vaccinatie niet mag verplichten. Je bent dus ook niet verplicht om een testbewijs, vaccinatiebewijs of coronatoegangsbewijs te laten zien. 

Mogelijk ook sneltest

Binnenkort biedt Coronalab.eu waarschijnlijk ook combinatiesneltesten (antigeentesten) aan, voor 39 euro. Daar is eerst nog extra onderzoek voor nodig. Directeur De Boer: "Voorlopig gebruiken we alleen de PCR-test, die is heel gevoelig en goed. Met bewaarde anonieme samples gaan we vervolgens de sneltesten testen op betrouwbaarheid. Als dat goed zit, bieden we die ook aan."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer mensen met corona: wat zegt dat en wat zijn de gevolgen?