Ga naar de inhoud
Gaslevering

Poetin: Rusland gebruikt energiecrisis niet als wapen

De Russische president Poetin in zijn kantoor op landgoed Novo-Ogarjovo, even buiten Moskou. Beeld © ANP

Rusland gebruikt de gascrisis niet als wapen om invloed uit te oefenen op het beleid in Europa. Het land staat dan ook klaar om Europa zoveel aardgas te leveren als nodig is en is al bezig de leveringen te verhogen. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin in een interview met CNBC op een energieconferentie in Moskou.

Voor de levering van gas is Europa onder meer afhankelijk van het Russische Gazprom. Bijna 40 procent van al het gas dat we in 2019 in Europa gebruikten komt van Gazprom. Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zitten we met een tekort waardoor de prijzen stijgen.

Volgens critici misbruikt Rusland de gascrisis om Europa onder druk te zetten. Het land zou de gasleveringen aan Europa beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor de ingebruikname van de nieuwe en omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 die loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. 

Volgens Poetin is dat 'politiek-gemotiveerde onzin'. "Er is geen enkele reden om dat te geloven. Integendeel, we leveren juist meer gas", zo zei hij bij een gesprek tijdens de  Russian Energy Week.

Gazprom
Lees ook:
Gazprom verhoogt prijzen voor gasexport naar Europa

Contracten

Poetin refereerde aan de Koude Oorlog toen de 'voormalige Sovjet-Unie gas aan Europa leverde toen de onderlinge verhoudingen erg slecht waren.' Volgens de Russische president voldoet Rusland aan al zijn contractuele verplichtingen wat betreft leveringen van gas aan Europa.

Hij sprak over een 'moeilijke situatie' op de gasmarkt. Volgens Poetin is die niet in balans en onvoorspelbaar, met name in Europa.

Afspraken maken

De Russische president vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden om op de lange termijn de markt te stabiliseren. "Hogere gasprijzen in Europa zijn een gevolg van een tekort aan energie. We moeten de schuld niet bij Rusland leggen. Er is ook een rol weggelegd voor de gebruikers van gas."

Een woordvoerder van het Kremlin zei eerder op de dag dat de gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom aan Europa op een maximaal niveau liggen onder de huidige contracten. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus zegsman Dmitri Peskov.

Prijsstijging

Twee zakenbanken tekenden eerder deze maand na een gesprek met Gazprom op dat het bedrijf verwacht dat de gemiddelde prijs voor 1000 kuub gas dit jaar uitkomt op 295 tot 330 dollar, aldus Bloomberg. Eerder dit jaar voorspelde Gazprom nog een gemiddelde prijs tussen de 200 en 206 dollar.

Misschien nog wel vervelender dan de hoge prijs: volgens de analisten had het verhogen van de gasexport naar Europa ook geen prioriteit. Eerst wil Gazprom de voorraden in Rusland aanvullen, pas daarna kan er eventueel gekeken worden naar het verhogen van de leveringen aan Europa.

Zo groot is de invloed van Gazprom op onze hoge gasprijs

03:12