Ga naar de inhoud
Tips uit Brussel

EU-ideeën tegen energiecrisis: sluit mensen niet af van gas

Beeld © Robin Utrecht

De Europese Commissie heeft vandaag een document gepubliceerd waarin het de ideeën uit de doeken doet om de energiecrisis dragelijk te maken voor huishoudens. Spetterende plannen om je gasrekening deze winter betaalbaar te houden komen er niet uit Brussel. Het blijft bij wat tips die de lidstaten wellicht ook wel al bedacht hadden.

De Europese Commissie stond onder druk, vooral van zuidelijke lidstaten, om met ideeën te komen die kunnen helpen bij het verzachten van de pijn voor consumenten nu overal in Europa de energieprijzen de pan uit rijzen.

Grote
Lees ook:
Grote zorgen in Europa over alsmaar stijgende energieprijzen

Daarbij lijkt de Commissie goed geluisterd te hebben naar premier Mark Rutte. Hij pleitte er vorige week voor om lidstaten eerst maar eens zelf naar oplossingen te laten zoeken voor er over een Europese aanpak nagedacht kan worden.

De ideeën van de Commissie komen dan ook niet veel verder dan tips wat landen kunnen doen op eigen kosten.

Vouchers, niet afsluiten

Te denken valt aan: geef arme mensen steun door een deel van de energierekening te betalen of via energievouchers. Of: maak uitstel van betaling mogelijk als dat nog niet zo is.

Zorg ervoor dat mensen niet worden afgesloten van gas en elektra deze winter is idee nummer drie.

Tip vier: verlaag de energiebelasting. Onlangs werd nog besloten om die te verhogen in Nederland, maar door de sterk gestegen prijzen wordt er inmiddels toch over nagedacht om die tijdelijk te verlagen.

Dreigt
Lees ook:
Dreigt er een gastekort? 'Ja, we moeten ons echt zorgen maken'

De laatste tip waar direct profijt van te verwachten valt: geef steun aan bedrijven in nood, maar wel binnen de bestaande Europese staatssteunregels. Die regels bestaan al sinds jaar en dag en worden verder niet veranderd voor dit doel.

Langere termijn: samen inkopen?

Om hetzelfde soort ellende in de toekomst te voorkomen, speculeert de Europese Commissie trouwens wel op maatregelen die wat verstrekkender zijn, hoewel nog uiterst voorzichtig.

Zo wilden vooral de Spanjaarden heel graag dat er een plan zou komen voor gezamenlijke gasinkoop. De Commissie noemt 'het onderzoeken van de potentiële voordelen van gezamenlijke inkoop van gas op vrijwillige basis' daarom als een van de opties.

Het ideeënstuk van de Europese Commissie zal op de Europese Top van 21 en 22 oktober worden besproken door de regeringsleiders. Een paar dagen later overleggen ook de energieministers van de EU-landen nog over wat te doen.