Ga naar de inhoud
China-schandaal

IMF-bestuur laat topvrouw Georgieva nog even bungelen

IMF-directeur Kristalina Georgieva. Beeld © AP

Het lot van IMF-directeur Kristalina Georgieva is nog niet beslist. De Bulgaarse ligt onder vuur vanwege de dubieuze rol die zij gespeeld zou hebben toen ze nog bij de Wereldbank aan de slag was.

Gisteren heeft het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds, dat landen in nood helpt met leningen en hervormingen, lang overlegd over wat er moet gebeuren met de topvrouw, maar een uitkomst is er nog niet.

China hogere ranking

Georgieva kwam vorige maand onder een vergrootglas te liggen omdat zij in haar tijd bij de Wereldbank druk uitgeoefend zou hebben om China positiever neer te zetten in een belangrijk en gezaghebbend rapport.

Ze zou erop hebben aangestuurd dat China een hogere ranking kreeg in het Doing Business-rapport. Daardoor lijkt het alsof China een betere plek is om te ondernemen dan het daadwerkelijk is.

Althans, dat is de aantijging. De Bulgaarse verweert zich tegen de aantijgingen en zegt dat ze onjuist zijn.

Meer info nodig

De afgelopen dagen heeft het bestuur van het IMF langdurig gesproken met Georgieva en met het advocatenkantoor dat het onderzoek deed naar de totstandkoming van het Doing Business-rapport. Dat leidde nog steeds niet tot een eindconclusie.

In een kort statement laat het IMF weten dat er 'aanzienlijke vooruitgang' is geboekt, maar dat er toch extra informatie gevraagd wordt om alles op te helderen.

Europese steun

Georgieva zou zich inmiddels hebben verzekerd van de steun van Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, melden bronnen aan Reuters. Dat is belangrijk, wat traditioneel kiest Europa de baas van het IMF. 'Zusterinstituut' de Wereldbank wordt juist aan een Amerikaan gegund.

Wel lijkt het erop dat het nu juist de Amerikanen zijn die ernstige bedenkingen hebben bij Georgieva.

Dijssebloem

Georgieva is sinds 2019 de hoogste baas bij het IMF. Het scheelde maar weinig of zij had het afgelegd tegen de Nederlandse ex-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Lang leek hij uitstekende papieren te hebben, maar zijn mateloze impopulariteit bij landen in Zuid-Europa kostten hem uiteindelijk de topfunctie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van