Ga naar de inhoud
Gascrisis

Gazprom verhoogt prijzen voor gasexport naar Europa

Een medewerker van Gazprom. Beeld © TASS

Het Russische gasbedrijf Gazprom verwacht dit jaar flink meer te kunnen verdienen met het verkopen van gas. Een dreigend gastekort in Europa drijft de prijs behoorlijk op.

Twee zakenbanken tekenden gisteren na een gesprek met Gazprom op dat het bedrijf verwacht dat de gemiddelde prijs voor 1000 kuub gas dit jaar uitkomt op 295 tot 330 dollar, schrijft Bloomberg. Eerder dit jaar voorspelde Gazprom nog een gemiddelde prijs tussen de 200 en 206 dollar.

Europa geen prioriteit

Misschien nog wel vervelender dan de hoge prijs: volgens de analisten heeft het verhogen van de gasexport naar Europa ook geen prioriteit. Eerst wil Gazprom de voorraden in Rusland aanvullen, pas daarna kan er eventueel gekeken worden naar het verhogen van de leveringen aan Europa.

Ondertussen zijn de energiemarkten in de EU in rep en roer. De gasprijs op de groothandelmarkt, waar energieleveranciers en grootverbruikers gas inkopen, is de afgelopen weken geëxplodeerd.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht

Dat heeft te maken met een reeks aan factoren. Kort en goed: door het matige weer in het voorjaar hebben we weinig voorraden op kunnen bouwen en door de snel aantrekkende economie is de vraag naar energie enorm gestegen. De angst is dan dat een extreem koude winter ervoor kan zorgen dat er te weinig gas is.

Eerst grootverbruikers van het gas af

Mocht er echt een tekort komen - het ministerie van Economische Zaken liet eerder al weten die kans 'zeer gering' te schatten - dan hoef je je nog niet direct zorgen te maken dat je in de kou komt te zitten. In het noodscenario worden eerst industriële grootverbruikers van het gas afgehaald, zodat burgers er warmpjes bij blijven zitten.

Dreigt
Lees ook:
Dreigt er een gastekort? 'Ja, we moeten ons echt zorgen maken'