Er zijn vorig jaar meer woningbranden gemeld dan in 2019 en dat is bijzonder, omdat het aantal branden de afgelopen jaren juist daalde. De schade per brand bedroeg gemiddeld bijna 3400 euro, melden verzekeraars. En de reden dat er vaker brand uitbrak? "Mogelijk omdat er meer vanuit huis werd gewerkt."
Er werden in coronajaar 2020 bij verzekeraars 66.657 woningbranden gemeld, een jaar eerder waren dat er nog 64.879. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden die het Verbond van Verzekeraars vandaag gepubliceerd heeft.
225 miljoen euro schade
Al met al was er ter waarde van 225 miljoen euro schade en dat is minder dan in 2019, toen de verzekeraars 248 miljoen euro uitkeerden vanwege schade als gevolg van woningbranden. Het lagere bedrag komt omdat de schade per brand in 2020 lager was (3377 euro) dan in 2019 (3822 euro).

Coronamaatregelen
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, verwacht dat de coronacrisis een van de oorzaken is dat er vaker brand uitbrak.
"Er werd in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond", legt hij uit. "Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen."
Rookmelders
Ook de Nederlandse Brandwonden Stichting benadrukt het belang van rookmelders. "Vuur en vlammen zijn verantwoordelijk voor een derde van het aantal patiënten in de Nederlandse Brandwondencentra" legt directeur Rob Baardse uit.
"We zien dat modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijker branden dan vroeger. Om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen zetten we in op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder."

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland. Brandweer Nederland noemt dat 'een stap in de goede richting', al moeten bewoners er wel voor zorgen dat rookmelders werken en op de goede plekken hangen. Dat is volgens een woordvoerder 'nog lang niet overal' het geval.
Overijssel koploper
De meeste branden braken uit in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In die provincies vonden ruim 10 woningbranden per 1000 huishoudens plaats. De voornaamste oorzaken zijn 'menselijk handelen, kortsluiting en werkzaamheden', melden de verzekeraars.
Traditiegetrouw kwamen de meeste woningbrandclaims binnen rond de jaarwisseling.
