Ga naar de inhoud
Tony Blair vermeed tonnen belasting

Europese politici in verlegenheid door Pandora Papers

De voormalige Britse premier Tony Blair. Beeld © PA Images

Het nieuwste megalek over de financiële handel en wandel van de (invloed)rijkste mensen ter wereld, brengt veel Europese politici in verlegenheid. Niet alleen Wopke Hoekstra, maar ook de Britse ex-premier Tony Blair, de Tsjechische premier Andrej Babiš en voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn staan er niet zo fraai op.

Dat blijkt uit een reeks publicaties van vooraanstaande internationale media: de Pandora Papers. De Pandora Papers is een gigantisch lek van 2,94 terabyte aan documenten van 14 bureaus die bedrijven en individuen helpen bij het opzetten van bedrijven en fiscale constructies in belastingparadijzen.

Pandora
Lees ook:
Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs

Voor de toch al controversiële Tsjechische president Andrej Babiš komen de onthullingen op een ongelegen moment, aan de vooravond van de verkiezingen in het land. Babiš, een steenrijke zakenman die zich hard zegt te maken voor de strijd tegen corruptie, hield er een aantal wel heel opmerkelijke transacties op na.

Stiekeme kasteelheer

Via maar liefst drie verschillende brievenbusfirma's, kocht hij twee villa's en een kasteel aan de Franse zuidkust. Uit de documenten, die onder andere The Guardian inzag, blijkt dat Babiš een lening verstrekte aan een bedrijf in de Britse Maagdeneilanden, die lening werd weer doorgegeven aan een bedrijf in Washington D.C., om vervolgens weer uitgeleend te worden aan een brievenbusbedrijf in Monaco. Dat bedrijf kocht uiteindelijk het vastgoed aan.

Het lijkt erop dat Babiš de omslachtige constructie vooral heeft gebruikt om zijn eigendom van het vastgoed geheim te houden.

Brievenbusfirma's en belastingparadijzen

Belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen, Panama en Bermuda, zijn landen of gebieden waar bedrijven en personen geen of amper belasting hoeven te betalen over winsten of ander inkomen. Bovendien hebben ze vaak een web aan regels en wetten die het erg makkelijk maken voor de eigenaren van brievenbusfirma’s om hun identiteit te verhullen.

Daardoor zijn deze landen een waar paradijs voor mensen die bezittingen willen verbergen, bijvoorbeeld uit het zicht van de eigen belastingdienst.

Zo'n brievenbusfirma is een bedrijf dat alleen op papier bestaat. Alle activiteiten vinden ergens anders plaats, maar inkomsten worden geboekt op het fopbedrijf, waar geen belasting betaald hoeft te worden.

Blair ontliep tonnen belasting

Gênant zijn de onthullingen ook voor Britse voormalig premier Tony Blair. De sociaaldemocraat sprak zich in de jaren 90 al uit tegen de manier waarop de rijken allerlei trucs kunnen gebruiken om belasting te ontwijken, maar blijkt er zelf toch ook aardig van te profiteren.

In 2017 kochten hij en zijn vrouw een Victoriaans pand in Londen, ter waarde van 7,5 miljoen euro. Als ze dat op de traditionele manier hadden gekocht, zouden de zo’n 360.000 euro aan belasting daarover moeten betalen, maar het liep anders.

Bekijk ook deze video:

04:32
Belastingontwijking, hoe werkt dat precies?

Het pand was namelijk in handen van een bedrijf op de Maagdeneilanden, dat weer deels in handen was van een Bahreinse minister. Door de brievenbusfirma te kopen met het pand ‘erin’ in plaats van het pand direct te kopen, hoefden de tonnen belasting niet betaald te worden.

Volgens de Blairs was het kopen van de brievenbusmaatschappij de enige manier om aan het pand te komen en was het niet de bedoeling om belasting te ontwijken. Toch is dat aardig gelukt.

Oekraïense president met brievenbus

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky blijkt terug te vinden te zijn in de 'papers'. Zelensky werd in 2019 president van zijn land door onder andere de als door en door corrupt bekend staande zittende president Petro Porosjenko te verslaan.

Zelensky zegt zich te verzetten tegen corruptie en de macht van de oligarchen in het land, maar lijkt ook tenminste een deel van hun trucs goed te kennen. Voor zijn aantreden had hij een kwart van de aandelen in een brievenbusmaatschappij op de Britse Maagdeneilanden.

Op zijn beurt had die firma weer aandelen in filmproductie en -distributiebedrijven. Zijn aandeel gaf hij weg, net voor zijn aantreden, aan een trouwe adviseur.

Nieuw schandaal voor DSK

Voormalig IMF-baas en grootheid in de Franse politiek Dominique Strauss-Kahn duikt ook op in de Pandora Papers. Tegenwoordig werkt de gevallen politicus als adviseur, vooral op het Afrikaanse continent.

De miljoenen aan inkomsten die hij daarmee binnenkreeg zou hij hebben doorgesluisd via een netwerk aan offshorebedrijven in Marokko en Dubai, waarmee hij het betalen van belasting wist te ontwijken.

Oppositie:
Lees ook:
Oppositie: Hoekstra moet uitleg geven over investering via belastingparadijs

Dat is pijnlijk voor een voormalig IMF-baas. Die instelling leent geld uit aan landen in financiële nood, doorgaans in ruil voor vergaande hervormingen die tot hogere belastingopbrengsten moeten leiden. Voor 'DSK' is de reputatieschade echter relatief.

Hij werd namelijk in 2011 gedwongen zijn positie bij het IMF op te geven, nadat hij was gearresteerd in de VS op verdenking van het dwingen tot orale seks van een kamermeisje in New York. Uiteindelijk werd hij niet veroordeeld, maar kwam wel tot een geheime schikking met de vrouw.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van