Groeit 3,8 procent

Nederlandse economie groeit nog harder dan gedacht

23 september 2021 08:46 Aangepast: 23 september 2021 08:47
De groei is vooral hoger doordat consumenten meer kochten. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon.

Het gaat een heel stuk beter met de economie dan vorige maand nog werd gedacht. De economie groeide in het tweede kwartaal namelijk niet met 3,1 procent in vergelijking met het eerste kwartaal, maar met 3,8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de tweede berekening van het statistiekbureau. Op 14 augustus kwam het CBS met een eerste berekening en die kwam uit op een economische groei van 3,1 procent.

Bij nader inzien blijkt dat dus 3,8 procent te zijn. De bijstelling is aanzienlijk groter dan de laatste jaren gebruikelijk was. De eerste raming is op basis van een beperkt aantal indicatoren. Sinds medio vorige maand is er meer nieuwe informatie over de economie bijgekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank: economie groeit hard en is corona te boven

Consumenten

Dat de groei een stuk harder groeit dan eerder berekend, komt doordat zowel consumenten als de overheid meer uitgaven dan in eerste instantie werd gedacht. 

Vorige maand was al duidelijk dat de groei vooral wordt gedragen door consumenten en verder door de export. Ook de uitgaven van de overheid dragen bij, maar bedrijven investeerden juist minder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste plannen voor 2022

Einde lockdown

In het tweede kwartaal werden coronamaatregelen afgebouwd en daardoor konden consumenten ook meer uitgeven in winkels, cafe's en restaurants.

Daardoor klom Nederland uit de recessie waarin het belandde door de coronacrisis.

Twee weken geleden zeiden economen van de Rabobank al dat de Nederlandse economie sneller herstelt dan andere landen in Europa. Waarschijnlijk zijn we in het huidige derde kwartaal weer boven het niveau van vóór de coronacrisis, aldus de Rabo-economen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse economie herstelt snel, angst voor werkloosheid onterecht

Ook meer banen dan gedacht

Doordat de economie beter draaide dan aanvankelijk was berekend, was de toename van het aantal banen in het tweede kwartaal ook hoger dan eerder gedacht. Er kwamen geen 133.000 banen bij ten opzichte van het eerste kwartaal, maar 153.000 banen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van