Woningcrisis

Druk op afschaffing verhuurderheffing neem toe: hier draait het om

22 september 2021 16:51 Aangepast: 22 september 2021 17:00
In Rotterdam worden honderden sociale huurwoningen opgeknapt. Beeld © ANP

De druk om de verhuurderheffing af te schaffen neemt toe, vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen. Als woningcorporaties niet meer miljarden belasting hoeven te betalen, kunnen ze dat geld stoppen in de bouw van nieuwe woningen, zeggen tegenstanders van de heffing. En die nieuwe woningen zijn hard nodig. Hier draait de discussie om.

Wat is de verhuurderheffing?

De verhuurderheffing is een belasting die betaald moet worden door mensen en organisaties die meer dan vijftig sociale huurwoningen verhuren. Dat zijn dit jaar huurwoningen met een maximale huurprijs van 752,33 euro (de grens van de huurtoeslag). De verhuurderheffing is in 2013 ingevoerd.

Welk doel had de heffing? 

Bij de invoering was er een totaal andere situatie op de woningmarkt dan nu. De kredietcrisis was in volle gang en na een aantal grote schandalen bij de woningcorporaties wilde de politiek het toezicht op die corporaties verbeteren.

Met de verhuurderheffing werden twee vliegen in éé klap geslagen. De heffing zorgde er mede voor dat de staatsfinanciën weer op orde kwamen. En de corporaties, die zich hiervoor ook bezig hielden met speculeren op de financiële markten, moesten zich weer alleen focussen op het regelen van huisvesting voor de armste groep Nederlanders. 

Hoeveel hebben die woningcorporaties moeten betalen?

Sinds de invoering van de verhuurderheffing levert hij de staatskas behoorlijk wat op. Op dit moment staat de teller op meer dan 11 miljard euro.

Waarom is er zo veel kritiek op?

De woningmarkt is sinds 2013 totaal veranderd. Er is veel behoefte aan meer sociale huurwoningen en de corporaties hebben eigenlijk te weinig geld om die woningen te laten bouwen. Bovendien moeten zij ook nog eens heel veel al bestaande huurwoningen verduurzamen en onderhouden, ook dat kost geld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verhuurderheffing afschaffen goed idee? Vijf vragen en antwoorden

Companen, een bureau dat onderzoek doet naar de woningmarkt, deed in 2020 onderzoek naar de verhuurderheffing. Zij kwamen erachter dat door de heffing woningcorporaties niet genoeg geld hebben om al die investeringen te doen.

Sterker nog, in het begin kon de verhuurderheffing nog betaald worden door sociale huurwoningen te verkopen en de huren te verhogen, maar ook dat was niet meer genoeg. Woningcorporaties zien hun geldkas steeds leger worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van bouwers tot woningzoekenden: niemand tevreden over woonplannen

Daarom vrezen de corporaties - en met hen veel politieke partijen - dat er woningcorporaties failliet zullen gaan als de verhuurderheffing blijft. En dat terwijl de sociale huurwoningen van die corporaties keihard nodig zijn.

Waarom is de VVD geen voorstander van afschaffen?

Toch heeft de VVD altijd gezegd dat ze tegen de afschaffing van de verhuurderheffing zijn. De partij wil vooral scheefhuren aanpakken om zo sociale huurwoningen vrij te maken. Bovendien gelooft de VVD niet dat het afschaffen van de verhuurderheffing leidt tot nieuwe woningen.

En de middenhuur woningen waar nu behoefte aan is, zouden ook door de vrije markt wel gebouwd worden daarvoor zijn volgens de partij geen woningcorporaties nodig.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van