ModeMuseum heropend

Antwerpen ademt mode: van ModeMuseum tot bijzondere boetiekjes

25 september 2021 09:57 Aangepast: 27 september 2021 14:44
Shoppen in modestad Antwerpen. Beeld © Toerisme Vlaanderen

Antwerpen is dé modestad van België. Met de heropening van het ModeMuseum, dat wegens renovatie ruim drie jaar dicht was, kan niemand daar omheen. De stad viert de mode met een langlopend festival, waarbij zelfs het Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal een jurk van een Belgisch modehuis aan heeft gekregen.

Elk weekend stroomt Antwerpen vol Nederlanders die in de Vlaamse stad komen shoppen. Een deel van hen blijft hangen rond de Meir, de uniforme winkelstraat vol ketens die je in elke stad tegenkomt.

Gedurfd of juist tijdloos

Een beetje modeliefhebber haalt daar de neus voor op en wandelt door naar het modekwartier, waar je in de boetieks van zowel jonge als gevestigde ontwerpers een gedurfd of juist tijdloos kledingstuk vindt. 

Het ModeMuseum in het centrum van Antwerpen. Het ModeMuseum in het centrum van Antwerpen.

In het hart van de modebuurt - en op vijf minuten lopen van de Grote Markt - zit het ModeMuseum. Het elegante witte gebouw, waar ook de vooraanstaande modeacademie van Antwerpen in gevestigd is, heeft de afgelopen jaren een grote verbouwing ondergaan en kon begin deze maand de deuren weer openen.

Mode reageert op maatschappij

De vaste collectie is een mooie introductie van de 35.000 objecten die het museum bezit. Zo zie je er werk van inmiddels wereldberoemde oud-studenten van de academie, maar ook wat voor rol de zwarte cape of het witte hemd door de eeuwen heen hebben gespeeld in de mode.

Echt spectaculair wordt het een verdieping hoger, bij de ruim opgezette tentoonstelling E/MOTION, die laat zien hoe modeontwerpers de afgelopen drie decennia reageerden op sociale en politieke veranderingen. 

Tentoonstelling E/MOTION in het ModeMuseum Tentoonstelling E/MOTION in het ModeMuseum

Anders gezegd: wat is de impact van veranderende schoonheidsidealen of economische crises op de mode? Wat gebeurde er op de catwalk na de terreur van 9/11? Wat zie je in de mode terug over het klimaat of over identiteit?

Pistool, banaan en dildo

De antwoorden staan verspreid over meerdere zalen, in de vorm van ontwerpen van onder meer Versace, Botter, Alexander McQueen en Prada.

Er zijn opvallende stukken zoals een knalrode jas van Comme des Garçons met speciale vakjes voor pistool, banaan en dildo. Maar ook subtielere details zoals bij het werk van ontwerpersduo Botter, die met waterschoentjes reageren op de klimaatverandering.

De winkel van Dries van Noten. De winkel van Dries van Noten.

Vanuit het ModeMuseum worden ook Fashion Walks georganiseerd: modewandelingen door de stad, waarbij de gids in geur en kleur vertelt over de geschiedenis van de Antwerpse mode en de meest bijzondere winkels laat zien.

Fashion Walk

De leuke anekdotes maken dat de mode echt gaat leven. Verhalen over Dries van Noten - hij houdt van tuinieren en daardoor zie je veel bloemenprints op zijn ontwerpen - en de rest van Antwerpse Zes, maar ook veel aandacht voor nieuw talent en wat Antwerpen anders maakt dan steden als Londen en Parijs.

De modewandeling wordt elke eerste zaterdag van de maand georganiseerd, maar er kan ook privé geboekt worden.

Na de Fashion Walk is het tijd om al die winkels eens in te duiken. In en om de Nationalestraat kan naar hartenlust geshopt worden. Bij Ganterie Boon bijvoorbeeld, waar al generaties lang handgemaakte leren handschoenen worden verkocht in de sfeervolle art-decowinkel.

Museumstukken aan de rekken

Of bij Labels Inc, waar werk van diverse Belgische modehuizen, maar ook internationale ontwerpers te koop is. Ook curatoren van musea snuffelen hier tussen de rekken en het gebeurde al meer dan eens dat een bijzonder kledingstuk zo werd aangekocht en in een museum belandde.

In de etalage staat opvallend werk uit de afstudeercollectie van jonge ontwerper Nadav Perlman. Het laat zien hoe kort de lijntjes hier zijn tussen de winkels en de modeacademie. Mode maakt deel uit van het DNA de stad.

Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gekleed in jurk van modehuis Natan. Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gekleed in jurk van modehuis Natan.

Het ultieme bewijs daarvan zijn niet de kleurrijke ballen - fashion balls - die verspreid door de stad staan en waar je in kunt poseren alsof je een gigantische baljurk aan hebt. Nee, het bewijs dat Antwerpen en mode met elkaar verweven zijn, vind je in de kerk.

Als deel van festival Mode 2.021 zijn zowel in de Sint-Andrieskerk als in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal een Mariabeeld gekleed door een ontwerper.

Trendy Maria

In de gezellige Sint-Andrieskerk, waar de pastoor een boksbal en fitnessapparaat heeft neergezet voor mensen die hun frustratie kwijt moeten, is het even zoeken, maar ze staat er echt: Maria in een jurk van Ann de Meulemeester.

In de kathedraal zijn zowel Maria als kindje Jezus gekleed door ontwerper Edouard Vermeulen van modehuis Natan. De groene kleur van de elegante jurk symboliseert hoop.

Mode op straat, mode in een museum en mode in de kerk. In Antwerpen kun je er niet omheen.

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen naar Antwerpen. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van