Money, money, money

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste plannen voor 2022

21 september 2021 20:11 Aangepast: 22 september 2021 08:37
Prinsjesdag 2021 Beeld © ANP

De derde dinsdag van september was een Prinsjesdag zónder nieuw kabinet, maar die nieuwe rijksbegroting moest er toch komen. Waar gaat het geld in 2022 naartoe? En wat voel jij daarvan in je portemonnee? We zetten de belangrijkste cijfers op een rijtje. 

Mede door het coronavirus was Prinsjesdag dit jaar, net als vorig jaar, sober. Er was bovendien weinig goed nieuws voor onze portemonnee. Er zijn miljarden voor het klimaat en de woningbouw, zo lekte al uit. Ook is er geld voor de aanpak van criminaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdagplannen zijn al uitgelekt: miljarden naar klimaat en woningbouw

Basisbegroting

Veel beleid stond al vast. De begroting is vooral een basisbegroting, omdat een demissionair kabinet geen grote nieuwe plannen mag maken. "De meeste cijfers die vandaag gepresenteerd worden kun je daarom met potlood invullen", zegt politiek verslaggever Frits Wester. 

Met een nieuwe regering kan er nog een hoop wijzigen. Veel blijft daarom nog onzeker, zoals de precieze aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Koopkracht 

Het goede nieuws: de Nederlandse economie groeit sneller uit de coronacrisis dan verwacht en de werkloosheid is laag. Maar dat voelen we, ondanks een zogenoemde koopkrachtreparatie van het kabinet van zo’n 200 miljoen, nauwelijks in de portemonnee.

Omdat de lonen maar matig stijgen en de inflatie oploopt, gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 0,1 procent op vooruit, becijferde het Centraal Planbureau (CPB).

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting noemt 2022 daarom 'een somber jaar' voor mensen die toch al moeilijk kunnen rondkomen. Het instituut becijferde ook wat jij ongeveer overhoudt in je portemonnee. 

Woningcrisis

Het demissionaire kabinet trekt de komende tien jaar 100 miljoen extra per jaar uit voor het bestrijden van de wooncrisis. Dit bedrag zal vooral worden gebruikt voor het versnellen van bouwprojecten die moeilijk te financieren zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de Prinsjesdagplannen om de wooncrisis aan te pakken

Klimaat: warmtepompen en windmolens

In de begroting is ook bijna 7 miljard euro beschikbaar gesteld voor de vergroening van de Nederlandse economie. Dat geld wordt onder andere besteed aan verduurzaming van woningen en de industrie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatmiljarden demissionaire kabinet naar groene energie en CO2-opslag

Zorg: duur, duurder, duurst

Volgend jaar verwacht de overheid maar liefst 100 miljard euro aan zorg uit te geven. Om te compenseren voor de almaar stijgende kosten in de zorg, zal de zorgpremie omhoog moeten. De premie voor de basisverzekering zal volgend jaar ruim drie tientjes hoger uitkomen op jaarbasis. Het eigen risico blijft gelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpremie drie tientjes omhoog in 2022, eigen risico blijft gelijk

Belastingen: thuiswerkvergoeding

Ook voor de belastingplannen geldt dat er, althans voorlopig, geen grote wijzigingen op het programma staan. Er komt onder meer een onbelaste thuiswerkvergoeding. 

Werkgevers mogen hun werknemers straks een kleine vergoeding geven zonder dat hierover belasting hoeft te worden betaald. Het plan is om een maximale vergoeding van 2 euro per dag onbelast te laten.

Meer geld voor bruggen en wegen

Er gaat in 2022 3,6 miljard euro naar het onderhoud en renovatie van wegen, bruggen, het spoor en vaarwegen. Daarvan investeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 2,1 miljard euro. Spoorwegbeheerder ProRail legt 1,5 miljard euro in.

Er is enorm veel onderhoud nodig, zegt het ministerie. Dat komt omdat de wegen intensiever worden gebruikt door zwaarder verkeer.

Hoe pakken de Prinsjesdagplannen voor jou uit? 

Benieuwd naar wat Prinsjesdag betekent voor jouw portemonnee? Vul je gegevens in in onderstaande tool en bereken het. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van