Miljoenennota

Koolmees ziet haast bij aanpak arbeidsmarkt, maar geen mogelijkheid tot actie

21 september 2021 18:26 Aangepast: 21 september 2021 18:26
Koolmees tijdens Prinsjesdag

Te weinig personeel, te veel zzp’ers. De arbeidsmarkt staat te springen om hervormingen. De plannen zijn er, maar de beleidsknopen kunnen niet worden doorgehakt, weet demissionair minister Wouter Koolmees. "Er is snel een nieuw kabinet nodig."

De adviezen liggen er, net als de beleidsplannen, zegt Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in reactie op de vandaag gepresenteerde miljoenennota tegen RTL Z.  Maar er kan nu heel weinig, omdat het huidige kabinet in 'reservetijd' zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

De rijksbegroting voor 2022 is enkel een basisbegroting. Het demissionaire kabinet mag namelijk geen grote nieuwe plannen maken. "De meeste cijfers die vandaag gepresenteerd worden kun je met potlood invullen", zei politiek verslaggever Frits Wester er eerder over.

Sommige problemen kunnen niet wachten, zoals investeringen in het klimaat en de woningmarkt. Maar veel andere zaken laten op zich wachten. Daarom valt er in de nota ook weinig te lezen over de echte toekomst van de arbeidsmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte verwacht binnenkort doorbraak in de formatie

"Nederland is relatief goed uit de coronacrisis gekomen en de werkloosheid is laag", zegt Koolmees. Maar er zijn ook onderliggende problemen die dringend moeten worden aangepakt. En die kunnen volgens hem eigenlijk niet wachten. “Er is geen tijd te verliezen.”

Dringende zaken

Koolmees stipt de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan. Het verschil tussen mensen met een vast contract en flexibel werk moet kleiner om ongelijkheid en een wildgroei aan zzp’ers en payrollers te stoppen, vindt het kabinet.

De arbeidsmarkt moet zodoende ingrijpend op de schop, concludeerde de commissie-Borstlap vorig jaar al en daarom kan er onder meer een bijl in het vaste contract.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidsmarkt moet ingrijpend op de schop, bijl in het vaste contract

Ondertussen zijn veel werkgevers naarstig op zoek naar personeel. Er zijn intussen meer vacatures dan werklozen. "De markt was nog nooit zo krap", weet econoom Jacob Schoenmaker. Veel bedrijven trekken alles uit de kast om mensen te werven.

Maar: nog geen loonstijging

Omscholing, arbeidsparticipatie of -migratie. Een oplossing vinden is niet makkelijk en zal per sector moeten worden bekeken, zeggen experts.

Opvallend genoeg reageren de lonen nog niet al te hard op deze ontwikkeling. We lijken nog even te moeten wachten op loonstijgingen. "Het komt door de coronacrisis", zegt Schoenmaker. Er is schroom voor verhoging, maar die ebt langzaam weg, zegt de econoom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer vacatures dan werklozen: 'Personeel trekken met eigen opleiding'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van