Ga naar de inhoud
Demissionair kabinet

Prinsjesdagplannen zijn al uitgelekt: miljarden naar klimaat en woningbouw

Beeld © ANP

Om 15.15 uur weten we precies waar de overheid volgend jaar extra geld aan uitgeeft en waar er wellicht bezuinigd zal worden. Traditiegetrouw sijpelen er in de weken voor Prinsjesdag al plannen door. We zetten de belangrijkste op een rij. 

Ieder jaar presenteert het ministerie van Financiën op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, het huishoudboekje van de overheid voor het volgende jaar. In de rijksbegroting staat tot op de komma nauwkeurig hoeveel geld er naar onderwijs gaat, wegenbouw en de salarissen van ambtenaren. 

Uitgelekte plannen

Ruim de helft van de overheidsuitgaven ligt bij voorbaat al vast, zoals geld voor uitkeringen en gezondheidszorg. Voor de andere helft is de keuze aan het kabinet. Die keuzes worden verantwoord in de Miljoenennota. In de afgelopen weken lekte daar al het nodige van uit.

Een belangrijke kanttekening is wel dat we de exacte details van de plannen nog niet weten, zoals waar het extra geld vandaan komt. En slecht nieuws, zoals eventuele bezuinigingen, blijft doorgaans wel geheim tot Prinsjesdag. 

Wat
Lees ook:
Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Omdat het huidige kabinet demissionair is, is de keuzevrijheid dit jaar beperkt, legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit. Toch moest het kabinet bepaalde grote uitgaven al wel inboeken. 

CO2-uitstoot terugdringen: 6 miljard

Zoals de ruim 6 miljard euro extra, bestemd om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Actie is nodig vanwege het vonnis uit de Urgenda-rechtszaak. Het gaat om subsidies om huizen te verduurzamen en het wagenpark te vergroenen. 

Er is ook een deel voor het bedrijfsleven. Zo is er 700 miljoen euro voor waterstofprojecten en 600 miljoen voor het stimuleren van elektrisch transport. 

Prinsjesdag:
Lees ook:
Prinsjesdag: kabinet trekt 400 miljoen extra uit voor aanpak criminaliteit

Extra woningen bouwen: 1 miljard

De woningmarkt is een ander dossier waar klaarblijkelijk zo veel haast geboden is dat niet gewacht wordt met extra geld op het nieuwe kabinet. Verspreid over 10 jaar gaat er 1 miljard extra naar het bouwen van extra woningen, meldt NRC Handelsblad.

Bestrijding criminaliteit: 400 miljoen

En na de moord op Peter R. de Vries gaat er 400 miljoen extra naar het bestrijden van georganiseerde misdaad. Het geld is onder meer bedoeld voor extra wijkagenten en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

Inhaalslag tech-industrie: 300 miljoen

Om de Nederlandse tech-industrie een inhaalslag te laten maken, komt er dit jaar nog een pot van 300 miljoen aan subsidies. Die zijn bedoeld voor nieuwe technieken en diensten in de chip- en cloudsector, schrijft De Telegraaf

Prinsjesdagstukken
Lees ook:
Prinsjesdagstukken weer gelekt: economie groeit iets meer dan gedacht

Extra munitie: 100 miljoen

Het leger wordt ook niet overgeslagen in de publicitaire cadeautjes voorafgaand aan het complete plaatje van de begroting. Defensie krijgt volgend jaar 100 miljoen extra, onder meer voor munitie, meldt dagblad De Limburger

Koopkrachtreparatie: 200 miljoen

En dan als laatste maar zeker niet het minst belangrijke: het kabinet geeft 200 miljoen euro uit aan zogeheten koopkrachtreparatie. Heel erg veel zoden zet dat bedrag overigens niet aan de dijk. 

Omdat de lonen maar matig stijgen en de inflatie wel verder oploopt, gaat een gemiddeld huishouden er volgend jaar 0,1 procent op vooruit in koopkracht. Dat staat in de definitieve Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB), ontdekte onze politieke redactie

Bekijk ook: Wat de koopkrachtplaatjes zeggen over jouw financiële toekomst

02:05
Prinsjesdag staat voor de deur en de politici raken weer niet uitgepraat over de verwachtingen voor de koopkracht. Maar hoe wordt die koopkracht eigenlijk berekend?