Ga naar de inhoud
Stroomnet zit vol

Grote zorgen bij werkgevers om overvol stroomnet: 'Belemmert de economie'

Bij het dorp Silvolde in de Achterhoek wordt een nieuwe hoogspanningsleiding aangelegd. Beeld © Flip Franssen/ANP

Er moeten snel 'onconventionele en creatieve' oplossingen komen om bedrijven en woningen aan te sluiten op het overvolle elektriciteitsnet, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens de werkgeversorganisaties duurt het verstrekken van vergunningen te lang en hebben netbeheerders een groot gebrek aan technisch personeel.

Aanleiding van de oproep van de lobbyclubs enkele dagen voor Prinsjesdag is het capaciteitstekort op het stroomnet in Noord-Holland, waar bedrijven op een wachtlijst staan van netwerkbeheerder Liander voor een nieuwe stroomaansluiting. Maar ook in andere delen van het land kampen beheerders met knelpunten.

Capaciteitstekort

"Wij hebben grote zorgen over de netcapaciteit", schrijven de twee werkgeversverenigingen, die stellen dat het capaciteitstekort snel moet worden aangepakt door het nieuwe kabinet in samenwerking met het bedrijfsleven. "De gebrekkige netcapaciteit belemmert zowel de economie, de energietransitie als bijvoorbeeld het oplossen van de woningnood."

Stroomnet
Lees ook:
Stroomnet zit vol: geen plek voor nieuwe bedrijven in Noord-Holland

Volgens de werkgevers is er momenteel een groot gebrek aan ruimte op het net, dat bovendien versneld versterkt zou moeten worden. Daarvoor zouden speciale ambtenaren moeten worden aangesteld die versneld vergunningen kunnen verstrekken, en moeten 'met spoed' meer mensen worden opgeleid. "We moeten dit probleem nu namelijk met onconventionele middelen oplossen en de zaak versnellen."

'Consument wacht zelfde lot'

Donderdag bleek dat het elektriciteitsnet in grote delen van Noord-Holland aan de maximale capaciteit zit. Door de belasting van het stroomnet is in twaalf gemeentes rond Alkmaar geen plaats voor nieuwe grootverbruikers van elektriciteit. Als er niets verandert, wacht consumenten hetzelfde lot, waarschuwde Liander in juni.

Dit is een artikel van