Blockbusters in aantocht

Tsunami aan grote films geeft bioscopen hoop, ondanks coronabewijs

18 september 2021 08:21 Aangepast: 19 september 2021 11:10
Daniel Craig in de 25ste James Bondfilm No Time to Die. Beeld © Danjaq, LLC en MGM

Het zijn spannende tijden voor de bioscoopwereld. Na een goede zomer waarin de eerste blockbusters weer terugkeerden, staan er voor de komende tijd een hoop grote films op de agenda, zoals de langverwachte nieuwe James Bond. Maar met de komst van 007 verschijnt ook de CoronaCheck-app. "Het is niet te voorspellen wat het effect gaat zijn."

Na vijf en een halve maand gesloten te zijn geweest, konden bioscopen begin juni hun deuren eindelijk weer openen. Zouden bezoekers weer enthousiast terugkeren? Of zouden mensen het nog niet durven of aan hun Netflix-scherm gekluisterd blijven?

Enthousiast publiek

Govert de Kok, mede-eigenaar van de Leidse bioscopen Trianon, Lido en het Kijkhuis, zag met grote vreugde dat het publiek de weg naar de bioscoop weer wist te vinden. "De groep vaste bezoekers keerde als eerste terug. Die kwamen meteen weer enthousiast binnen."

"Dat was een ontzettende opsteker, om te zien dat mensen de bioscoop echt gemist hadden." Het grote publiek kwam er wat later achteraan. "Maar alle doelgroepen keerden terug. Jong en oud. En veel sneller dan we hadden verwacht."

Bioscoop Trianon in Leiden. Bioscoop Trianon in Leiden.

Anne de Jong, directeur van Filmdistributeurs Nederland, bevestigt dat dit ook in de rest van het land zo verliep. "De zomer was gewoon goed, ondanks de anderhalvemeterbeperkingen. We zaten 30 procent onder 2019 en dat was een recordjaar."

Bij bioscoopketen Pathé was vanwege de maatregelen ongeveer één derde van hun stoelen beschikbaar, laat het bedrijf per mail weten. Deze waren met name in de weekenden en schoolvakanties vaak vrijwel allemaal bezet.

Succesvolle zomer

De oorlogsfilm De slag om de Schelde scoorde flink en wist tot nu toe al meer dan een half miljoen mensen naar de bioscoop te trekken. Ook Luizenmoeder - De Film en superheldenfilm Black Widow deden goede zaken. Maar het waren de snelle auto's van Fast & Furious 9 die met een Nederlandse omzet van ruim 6 miljoen euro het meeste geld in het laatje brachten.

Deze week kwam het sciencefictionspektakel Dune uit. Een epische film, waarvoor geldt: hoe groter het scherm, hoe beter. En alle Bond-fans zijn al aan het aftellen naar 30 september, de dag waarop dan ein-de-lijk No Time to Die, de 25ste film uit de 007-reeks, te zien zal zijn.

De verwachtingen voor die film zijn hooggespannen. "De voorverkoop van kaartjes gaat in Engeland heel hard. Dat zijn cijfers van voor de pandemie", vertelt De Jong. 

"Iedereen is heel erg blij dat de grote films nu uitgebracht gaan worden, maar we weten niet wat ons te wachten met de invoering van de coronapas."

Maar de film komt enkele dagen uit na de invoer van de coronapasmaatregel, waarbij bioscopen verplicht worden om het coronatoegangsbewijs van hun bezoekers te gaan controleren. 

Controle van de pass sanitaire bij Franse bioscoop. Controle van de pass sanitaire bij Franse bioscoop.

"Iedereen is heel erg blij dat de grote films nu uitgebracht gaan worden, maar we hebben een dubbel gevoel, want we weten niet wat ons te wachten staat met de invoering van de coronapas", zegt De Jong.

Terugval in bezoekers

In Frankrijk zorgde de komst van de pass sanitaire voor een sterke terugval in bezoekers. "De hoop die we hebben is dat het door de hoge vaccinatiegraad in Nederland misschien toch meevalt, maar we maken ons wel zorgen over de jongeren die een groot deel van het publiek vormen", aldus De Jong. 

Want een groep jongeren waarvan er eentje niet gevaccineerd is, slaat de bioscoop dan misschien over om wat anders te gaan doen. Ook is het een hoop werk om die verplichte controles in goede banen te leiden, vreest hij.

Vanaf 25 september mogen bioscopen de zalen weer vullen. Vanaf 25 september mogen bioscopen de zalen weer vullen.

"Er wordt nu voor een korte periode iets ingezet waar ondernemers veel extra kosten voor moeten maken. Bioscopen worden tot handhaver gemaakt en daar zijn ze niet op ingericht. Dat moet allemaal in op korte termijn georganiseerd worden", zegt De Jong.

Doen wat nodig is

Bioscoopexploitant De Kok is er helder over. "Wij willen natuurlijk zo snel mogelijk terug naar de tijd zoals die was vóór corona. Als dit een volgende stap is in weer helemaal opengaan, dan moeten we dat gewoon doen."

Wat verwacht hij dat het effect van de coronapas gaat zijn? "Het zou een tijdelijke dip kunnen geven, maar we moeten het gaan zien. De vaccinatiegraad lag in Frankrijk bij de invoering van de coronapas veel lager dan dat die in Nederland nu is."

De invoer van de coronapas levert ook iets op: de bioscopen mogen dan de anderhalvemetermaatregel loslaten en kunnen dus meer kaartjes verkopen. "We hoeven straks minder vaak 'nee' te zeggen, omdat we de volledige capaciteit mogen gebruiken en dus minder snel uitverkocht zijn," legt De Kok uit. 

En de geplande programmering is niet mis. Veel filmstudio's durven hun uitgestelde films nu van de plank te halen. "Er staat veel moois op het programma en dat geeft de hele sector een hoop energie", vertelt De Jong.

"Een James Bond-film trekt bezoekers die anders niet of nauwelijks naar de bioscoop komen."

Naast Dune en James Bond wordt er ook uitgekeken naar de nieuwe Paul Verhoeven-film Benedetta, Marvelfilm The Eternals en titels als Soof 3, Alles op tafel, The Matrix Resurrections en Spider-Man: No Way Home. "Er is genoeg voor alle doelgroepen, aan de films zal het niet liggen", aldus De Jong. 

Kippenvel

Ook in Leiden hangt rond het uitkomen van deze grote films 'een hele goede sfeer' in de bioscoop. "Een mix van enthousiasme en gezonde spanning", zegt De Kok, die persoonlijk erg uitkijkt naar Nr.10 van Alex van Warmerdam.

"Maar wat ik zo leuk vind aan James Bond is dat die film ook mensen trekt die anders niet of nauwelijks naar de bioscoop komen. Fantastisch vind ik dat. Ik krijg al kippenvel als ik eraan denk", vertelt De Kok.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon 'redt' James Bond met overname filmstudio MGM

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van