Oorzaken verschil onbekend

Rabobank: coronacrisis raakt vrouwen harder dan mannen

17 september 2021 15:31 Aangepast: 17 september 2021 16:13
Vrouwen waren vorig jaar een stuk minder maatschappelijk betrokken. Beeld © Koen van Weel/ANP

Vrouwen hebben het afgelopen jaar harder geleden onder de coronacrisis dan mannen. Terwijl mannen er in brede welvaart op vooruit zijn gegaan, geldt het tegenovergestelde voor vrouwen. Met name op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling hebben vrouwen moeten inboeten.

Dat constateert de Rabobank in een studie onder 10.000 Nederlanders naar de economisch-maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Daarbij maakt de bank gebruik van de zogenaamde Brede Welvaartsindicator (BWI), die verder kijkt dan alleen salaris en werk (zie kader).

Vervolgonderzoek nodig

De onderzoekers zagen bij vrouwen op acht van de elf deelindicatoren een afname in vergelijking met vorig jaar, terwijl mannen slechts op twee punten zijn gedaald. Over de oorzaken van de grote verschillen durven de onderzoekers geen harde uitspraken te doen, omdat er volgens hen meer onderzoek nodig is. 

Wel verwijzen ze naar eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat aantoont dat vrouwen tijdens corona meer wrijving in de samenleving ervaren dan mannen. "Dit lijkt overeen te komen met onze bevinding dat de maatschappelijke betrokkenheid van vrouwen wel en van mannen niet is verslechterd."

Slechtere gezondheid

Ook wordt gerefereerd aan onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en de universiteiten van Nijmegen en Utrecht. Daaruit blijkt dat mannen door het verplichte thuiswerken meer tijd voor hun kinderen hebben en daardoor een betere balans tussen werk en privé hebben gevonden.

Brede Welvaartsindicator

De Brede Welvaartsindicator (BWI) is in 2016 ontwikkeld door de Rabobank en de Universiteit Utrecht. De indicator, die bestaat uit elf dimensies, kijkt verder dan alleen het bruto binnenlands product (bbp).

Op die manier geeft hij een beter beeld geven van de welvaart dan alleen de economische ontwikkeling.

 1. Subjectief welzijn
 2. Veiligheid
 3. Persoonlijke wntwikkeling
 4. Huisvesting
 5. Milieu
 6. Gezondheid
 7. Inkomen
 8. Baanzekerheid
 9. Werk-privébalans
 10. Sociale contacten
 11. Maatschappelijke betrokkenheid

Beide groepen gingen er qua gezondheid op achteruit. Dat kan volgens de onderzoekers zowel maken hebben met de directe gevolgen van covid-19 (ziekte) als de indirecte, zoals uitgestelde operaties in het ziekenhuis en sluiting van sportscholen en -verenigingen.

'Coronasteun heeft gewerkt'

Met name de stijging van de baanzekerheid noemt Rabo-onderzoeker Sjoerd Hardeman opvallend, omdat deze vorig jaar nog verslechterde. "De werkloosheidsstijging van vorig voorjaar zette echter niet door", zegt de econoom. "Voor een belangrijk deel dankzij de steunpakketten van de overheid."

De bank durft de voorzichtige conclusie te trekken dat de overheidssteun de brede welvaart overeind heeft gehouden. Nu het demissionaire kabinet de maatregelen langzaam afbouwt, is de kans aanwezig dat de brede welvaart alsnog onderuitgaat. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, durven de onderzoekers nog niet te zeggen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van