NS gaat niet in op eisen

'Teleurgestelde' vakbonden kondigen stakingen op spoor aan

16 september 2021 20:21 Aangepast: 17 september 2021 11:31
Reizigers op station Amsterdam Centraal, 16 september 2021. Beeld © ANP

Er gaat gestaakt worden bij vervoersbedrijf Nederlandse Spoorwegen (NS). Wanneer precies willen vakbonden FNV en VVMC niet zeggen, dan is het verrassingseffect weg. Als eerste gaat het personeel van de internationale treinen naar Brussel staken en servicemedewerkers op stations.

Als de spoorvervoerder dan nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat dan willen de bonden ook stakingen opzetten bij de rest van het NS-personeel en dat van hogesnelheidstrein Thalys. De twee vakbonden beloven dat ze reizigers op tijd zullen informeren.

De aankondiging dat de vakbonden willen gaan staken, komen na het verlopen van een ultimatum dat zij het bedrijf hadden gesteld. Dat ultimatum liep om 18.00 uur vandaag af.

NS is teleurgesteld

De NS laat weten 'teleurgesteld' te zijn door de aankondiging. Het bedrijf wil komende dagen in gesprek blijven met de bonden en zal ook met meer informatie komen voor reizigers zodra duidelijk is wat de acties precies inhouden.

Miniatuurvoorbeeld
April 2021:

Deze week vertragingen op spoor door staking personeel

FNV en VVMC verstuurden onlangs al meerdere ultimatums naar de NS, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. De ultimatums gingen specifiek om de delen van het personeel waar als eerste zal worden gestaakt. Maar volgens FNV-bestuurder Henri Janssen gaat het om zulke belangrijke zaken bij het bedrijf dat er uiteindelijk ook breder actiegevoerd zou kunnen worden, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Eindbod NS weggestemd

Bij NS Internationaal en Thalys willen de bonden een beter bod voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor conducteurs. Een eindbod waarin onder andere meer loon werd beloofd, stemden de leden van bonden eerder in meerderheid weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe airco, loveseats en USB-poortjes: opknapbeurt voor dubbeldekkers NS

Daarnaast leeft er bij het personeel onvrede over de wijze waarop de NS de herinrichting van de service op de stations invult. Het zou daardoor steeds moeilijker worden om de veiligheid en de service naar de reizigers te garanderen. Ook zou het lastiger worden voor servicemedewerkers om onder goede arbeidsomstandigheden hun werk te doen.

Miljoenenverlies

Het vervoersbedrijf is zwaar getroffen door de coronacrisis. Vorige maand schreef de NS over de eerste helft van dit jaar nog een miljoenenverlies in de boeken. Het aantal reizigers was volgens het bedrijf nog altijd veel lager dan voor de pandemie. De NS vervoerde slechts 35 procent van het aantal passagiers ten opzichte van voor de uitbraak van het virus. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van