Minder WW-uitkeringen

CBS meet een recordaantal werkenden; 9,1 miljoen

16 september 2021 09:28 Aangepast: 16 september 2021 11:32
Beeld © ANP

Het aantal mensen dat werkt is gestegen tot recordhoogte. Van de 15 tot 75-jarigen neemt 69,5 procent deel aan de arbeidsmarkt. Dat komt neer op 9,1 miljoen mensen. Het aantal WW-uitkeringen is voor de zevende maand op rij gedaald, en ligt lager dan voor de coronacrisis.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. In de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in doorsnee met 33.000 per maand. Het aantal werklozen nam in diezelfde periode met gemiddeld 3000 per maand af.

Werkloosheidspercentage wel hoger

Tussen juli en augustus nam het werkloosheidspercentage wel licht toe, van 3,1 naar 3,2 procent. Dat komt neer op 301.000 werklozen. Een toename in de zomermaanden is niet ongebruikelijk omdat tijdelijke contracten in bijvoorbeeld het onderwijs dan aflopen en minder mensen vanwege vakanties actief op zoek zijn naar werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse werkloosheid daalt verder, maar aantal werkenden ook

In augustus hadden 4 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die de laatste tijd niet actief hebben gezocht naar werk of mensen die niet direct voor werk beschikbaar zijn. Deze groep wordt volgens het CBS niet tot de beroepsbevolking gerekend.

Het aantal dat tot deze groep behoort is de laatste maanden met gemiddeld 32.000 per maand afgenomen. Het aantal mensen dat weer voor werk beschikbaar was, steeg daarmee harder dan het aantal werkenden en werklozen dat zich terugtrok van de arbeidsmarkt.

Minder WW-uitkeringen

Het UWV verstrekte eind augustus 212.700 WW-uitkeringen. Dat zijn er 11.600 minder dan eind juni. Volgens het CBS is het gebruikelijk dat er in de zomermaanden minder WW-uitkeringen worden verstrekt. Waarschijnlijk spelen de versoepelingen van de contactbeperkende maatregelen en de gunstige economische situatie ook een rol.

Door de grote vraag naar personeel neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Het UWV ziet voor 67 beroepsgroepen in meer of mindere mate tekorten ontstaan. Daarvan hebben 30 beroepsgroepen een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Zo zijn er veel baankansen als lasser en plaatwerker, assemblagemedewerker, transportplanner en verpleegkundige.

Het aantal uitkeringen voor horecapersoneel daalde het hardst. Alleen in het onderwijs neemt het aantal WW-uitkeringen toe. Dat laatste is gebruikelijk voor de zomermaanden. Tijdelijke contracten worden vaak aan het einde van het schooljaar beëindigd.

Geen loonexplosie

Beurscommentator Jacob Schoenmaker wijst er in de uitzending van RTL Z op dat werknemers nog niet van de krapte op de arbeidsmarkt profiteren. "Je zou denken dat die leidt tot lekker hoge lonen. Maar de inflatie is hoger dan de loongroei, waardoor de reële loongroei onder nul zit, namelijk op min 0,4 procent. Dat is wel heel erg merkwaardig."

Schoenmaker erkent dat loonstijgingen ook kunnen leiden tot stijgende inflatie, en daarmee een trigger kunnen zijn voor een krapper monetair beleid, wat hogere rentes en druk op de beurzen.

"Maar op dit moment is er dus juist géén sprake van een loon-prijsspiraal, zoals we die in de jaren zeventig zagen." Als mogelijke verklaring voor de matige loongroei noemt de beurscommentator de sterk veranderde arbeidsmarkt. "Er is nu sprake van een veel lage vakbondsgraad en een grote flexibele schil van zzp'ers, die veel opvangt en de loonontwikkeling scherp houdt."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van